Blogin arkisto

Partalan koulusta

Tiistai 9.12.2008 klo 20:24 - Merja

Kaupunginjohtajan säästötarjottimen julkaisua odotellessa pitää vaan spekuloida mahdollisia säästökohteita. Vuonna 2005 tehtiin edellinen kouluverkkopäätös ja sen sanottiin olevan toistaiseksi voimassa. Toistaiseksi on näemmä 3,5 vuotta, koska taas on kouluverkko pohdinnassa. Aikaisemman päätöksen mukaisesti kyliä, joissa koulu säilytettiin, piti vahvistaa ja kehittää. Tätä odotamme vieläkin.

Partalan koulu elää ja voi hyvin 40 oppilaan, kahden opettajan ja yhden keittiöhenkilön voimin. Oppilasennuste on hyvä tulevinakin vuosina, ja koulurakennus ei remontteja kaipaa.

Partalan kylän koulu on toimiva yksikkö. Enempää oppilaita tänne ei nykytiloihin sovi ja opettajilla on täydet ryhmät. Jokelan kouludraaman yhtenä opetuksena oli, ettei nuori välttämättä koe kuuluvansa mihinkään yhteisöön. Sivukylillä ihmiset juurtuvat tarinoita ja perinteitä pursuavaan asuinympäristöönsä. Pääsevät koulutien alkuun tiiviissä ryhmässä. Ja yllättävän moni nyky-Partalalainen on maailmalla pyörähdettyään päätynyt tarjoamaan saman mahdollisuuden omille lapsilleen mainiossa huopatöppöskylässä. Edellisen koulutaiston yhteydessä joku vääräleuka lupasi lopettaa sairastamisen, jos oma koulu säilyy.

Suomenruotsalaisten parempi terveys perustuu kuulemma heidän tiiviimpään yhteisöllisyyteensä; mikäs sen helpompaa terveysmenojen säästöä. Moni mummo haluaa pysytellä omassa mökissään mahdollisimman pitkään suvun nuoremmat lähistöllä turvanaan. Kylätiellä tassutteleva vajaakuntoinen persoona voi melkein olla ymmärtäväisen yhteisön ylpeyden aihe, mutta vauhdikkaammassa maailmassa ainoa osoite olisi kallis laitospaikka. Nämä sosiaalista rikkautta tuovat seikat voisi priorisointilaskelmissa kernaasti ottaa huomioon. Samoin kuin ekologisen kävelymatkan lähikouluun, pihakellarin täynnä luomujuureksia ja bioenergiaa tuottavan halkopinon. Kompostivessaa ei tarvitse erikseen huomioida, olemmehan olleet kiinni kaupungin vesi- ja viemäriverkossa jo vuosia.

Jos puolet Jämsän uusista omakotitaloista rakennetaan haja-asutusalueelle, eivät kai he kaikki näin valinneet voi olla väärässä. Isompi tontti maalla koiratarhan tai hevostallin kera on toteutettavissa oleva unelma, Partalan kylälläkin. Jos Jämsä aikoo kilpailla uusista asukkaista tarjoamalla vain kuivan maan ryvästontteja 4 km päässä koulusta ja 3 km päässä kaupasta, on siinä kisassa vaikea erottua muista kaupungeista. Hallissa työssäkäyville Partala on hyvä kompromissi kulkemisen kannalta. Jämsän kaupungillakin on hallussaan tonttimaata 500 metrin päässä Partalan koulusta. Himoskiireet ovat ilmeisesti haudanneet vain osin hyödynnetyn alueen mappi Ööhön. 

Useamman kuin reilun kolmen vuoden välirauha armottomaan kyläkoulujen tappamiseen vahvistaisi uskoa jäljellä olevien kyläkoulujen selviämiseen ja kylien kehittämiseen jatkossakin.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustotyö alkoi

Tiistai 9.12.2008 klo 19:55 - Merja

Liian pitkä aika on kulunut edellisestä kirjoituksestani. Valtuustotyö alkoikin sitten melkein heti vaalien  26.10. jälkeen. Talousseminaari Kuoreveden koululla 3.11. ja ensimmäinen valtuuston kokous 10.11.08.

Talousseminaarissa sain kuulla kaupunkien huonosta taloudellisesta tilanteesta ja että säästää pitää, jotta emme joudu "mustatakkisten miesten" käsittelyyn. Kipeitä päätöksiä pitää tehdä lähiaikoina. Kiva alku edessä.

Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa asiat menivät sujuvasti eteenpäin ja suhteellista vaalia ei tarvittukaan. Minut valittiin kokouksen alkupuolella suhteellisten vaalien lautakuntaan. Olin varustautunut hyvin mahdollisiin laskutoimituksiin. Suhteellinen vaali vaatii normaalia enemmän sitä vaalimatematiikkaa, ja minultahan numeroiden pyörittely käy.

Pidin ensimmäisessä valtuuston kokouksessani jo ensimmäisen puheenvuoronikin Jämsänkosken rehtoriasiasta. Jännitystä oli ilmassa, mutta oma puheenvuoro meni ihan hyvin. Rehtoristakin sitten äänestettiin ja vastaesitys kumosi  järjestelytoimikunnan esityksen. Onnea vuoden alusta aloittavalle rehtorille Markulle!

Lautakunnat aloittavat työnsä vasta vuoden 2009 alusta. Minullekin on tiedossa jokin lautakuntapaikka, mutta ne vahvistetaan vasta tammikuun valtuuston kokouksessa, joten ei siitä sen enempää.

Kommentoi kirjoitusta.

KIITOS :-)

Maanantai 27.10.2008 klo 14:32 - Merja

Äänimääräni oli 94 ja tulin valituksi uuden Jämsän valtuustoon. KIITOS äänestäjilleni!!

Ennakkoäänien jälkeen en ollut niinkään varma valinnastani, mutta nousin pikku hiljaa viivan yläpuolelle. Noin klo 22 sain jo ensimmäiset onnittelutekstiviestit, mutta en ollut niinkään varma, koska huomasin kuinka tilanne eli koko ajan. Ehdokkaat sijoilla 30-50 vaihtoivat paikkoja todella usein ja uudetkin nimet nousivat taistoon mukaan. Valinnan varmistuttua 100 prosentin tuloksen jälkeen kännykkään alkoi tulla viestejä vähän väliä. Mukavaa, että moni oli seurannut tuloslaskennan loppuun saakka.

Tänään on hymy ollut korvissa asti koko päivän ja tuntuu, ettei hymy hyydykään vähään aikaan.  Kiitos!

Valtuustotyö alkaa pian. Parhaani teen.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalipäivä huomenna

Lauantai 25.10.2008 klo 16:13 - Merja #173

Tänään on viimeinen päivä ennen varsinaista vaalipäivää. Jännitys alkaa pikku hiljaa nostaa päätään. Ensikertailaisena on vaikea ennustaa omaa äänimääräänsä. Tietysti jostakin määrästä haaveilee, mutta kuinka realistinen se on... en osaa sanoa. Läpipääsy on tavoitteeni.

En ole profiloitunut vain yhteen asiaan näihin vaaleihin liittyen. Monta asiaa pitää laittaa kuntoon Uudessa Jämsän kaupungissa. Aikaisemman järjestökokemuksen ja paljon pienempisummaisten tilinpäätösten myötä numerotuntemuksestani on hyötyä päätettäessä talousasioista. Asiantuntemukseni koulupuolella antaa varmuutta päättää kouluverkosta ja lukion asioista. Yhteistyökykyni on testattu monessa paikassa ja havaittu hyväksi. Tätä yhteistyökykyä tarvitsevat kaikki valtuutetut päättäessään yhdessä mm talousasioista.

Perhe on jaksanut hyvin äidin vaalitouhuja ja lapset jopa vähän tehneetkin vaalityötä äidin tietämättä :-)  Pellon muokkaus on kesken talvea ajatellen ja osa pihasta haravoimatta, mutta arki jatkuu vaalien jälkeisenäkin päivänä. Jos vaalipäivänä ei ole liian huono ilma, voisin jännittää illan vaalitulosta pihan haravoinnin merkeissä.

Enää yksi yö...   

Kommentoi kirjoitusta.

Viimeisiä päiviä ennen vaaleja

Keskiviikko 22.10.2008 klo 10:32 - Merja

Koillis-Häme uutisoi tänään, että noin 30 % uuden Jämsän alueen äänioikeutetuista oli jo käynyt antamassa äänensä ennakkoon. Monikohan laittoi äänestyskorttiin minun numeroni? Jännityksellä odotan tuloksia. Ensikertalaisena ei ole mitään tuntumaa äänimäärään.

Jaoin vasta viime sunnuntaina mainoskorttejani ja se taisi olla liian myöhään. Liian innokkaasti jaoinkin joka laatikkoon ja saamani palautteen jälkeen PYYDÄN ANTEEKSI kaikilta niiltä, joiden ei mainoksia -kyltillä varustettuun laatikkoon jaoin korttini. No, jos neljän vuoden päästä olen uudelleen ehdolla, niin tästä ekasta ehdokaskerrasta löytyy parannettavaa omaan vaalikampanjaan liittyen.

1 kommentti .

Syyslomalla

Maanantai 13.10.2008 klo 22:57 - Merja

Ja taas vierähti viikko ja nämä sivut jäivät päivittämättä. Kiirettä oli ja oma kuntokaan ei ollut paras mahdollinen. MUTTA nyt kunto on kohdallaan ja vietän toivottavasti rentouttavaa syyslomaa :-)  Matematiikan opetuksen vastapainona tällä viikolla on lasten synttäreiden järjestämistä kotona ja mukavaa leipomista.

Viime keskiviikkona olin ensimmäistä kertaa keskustan ehdokkaana vaalipaneelissa, jossa keskusteltiin lasten ja nuorten asioista. Harmi vaan, että itse asiaan päästiin vasta lopussa ja sitten paneeli jo lopetettiinkin. Ensikertalaiselle jäi paneelista vähän kurja olo. Olisi pitänyt nostaa kättä kunnolla ylös ja olla nopea puheenvuoron saamiseksi ainakin kyläkouluja käsiteltäessä.

Oma vaalikampanja alkaa hioutua muotoonsa. Loppukiri alkaa. 

Kommentoi kirjoitusta.

Ääni käheänä

Sunnuntai 5.10.2008 klo 22:06 - Merja

Lauantain tapahtuma Jämsän torilla meni hienosti. Pääministeri Matti Vanhanen saapui ajallaan ja veti Keskustan teltan täyteen väkeä. Noin 40 litraa kahvia loppui 50 minuutissa. Kunpa tämä aktivoisi kuntalaisia äänestämään...

Aloitan uuden viikon ääni käheänä. Saas nähdä onnistuuko opetustyö.  Keskiviikkona minun olisi tarkoitus olla vaalipaneelissa Keskustan edustajana. Toivottavasti ääneni on jo keskiviikkona tarpeeksi vahva, eikä käheydestä tietoakaan.

Vaalipaneeli alkaa klo 18.00 Vitikkalan koululla ja teemana on lapset, nuoret ja perheet.

Kommentoi kirjoitusta.

Kuumetta...

Perjantai 3.10.2008 klo 16:52 - Merja

Saas nähdä pääsenkö lauantaiaamuna torille kahvia tarjoamaan... Tänään on ollut pientä kuumetta ja kurkku kipeä. Äänikin on vähän hakusessaan eli kovasti ei tee mieli puhua kenenkään kanssa. Jospa tämän päivän lepääminen kotona tekee paremman olon huomiseksi.

Hyvää viikonloppua kaikille! 

Kommentoi kirjoitusta.

Omat kotisivut

Torstai 2.10.2008 klo 10:17 - Merja

Vihdoinkin sain aikaiseksi itselleni omat kotisivut. Sain vinkin uudemman kerran eilen illalla keskustan ehdokaskoulutuksessa ja hyvä vinkki olikin. Olisi pitänyt jo aikaisemmin testata.

Toivottavasti saan nämä sivut valmiiksi piakkoin kuntavaaleja varten. Tämä on taas oma systeeminsä ja sen opettelu vie oman aikansa. 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoitukset