Valtuuston kokouksesta 24.5.2021

Tiistai 25.5.2021 klo 22:17 - Merja

Eilen 24.5.2021 oli se kaupunginvaltuuston kokous, jossa päätettiin mm. kaupunginhallituksen erottamisesta. Tilapäinen valiokunta kuuli henkilöitä ennen omaa päätösehdotustaan valtuustolle. Minäkin olin yksi kuulluista ja vieläpä ensimmäisten joukossa 19.4.2021. Kerroin hallituksen työskentelystä omasta näkökulmastani, koska minulla on valtuuston puheenjohtajana vain puhe-ja läsnäolo-oikeus kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kuntalain mukaan yksittäistä hallituksen jäsentä ei voi erottaa, vaan koko toimielin pitää erottaa ja sitten valita uusi toimielin. Tilapäinen valiokunta esitti valtuustolle kaupunginhallituksen eroa ja pitkien keskustelujen sekä äänestyksen jälkeen kaupunginvaltuusto päätti erottaa kaupunginhallituksen.

Minua ei yleensä valtuuston kokouksen vetäminen jännitä, mutta eilen minua jännitti. Kaksi viimeistä pykälää eli tilapäisen valiokunnan ehdotus sekä uuden kaupunginhallituksen mahdollinen valinta aiheuttivat jännityksen. Olin lukenut pykälätekstit huolellisesti, mutta silti keskustelun aikana sanoin yhden lauseen huolimattomasti liittyen yksimieliseen päätökseen, kun en huomannut tilapäisen valiokunnan kahta eri kokousta ja kahta eri päätöstä. Tilapäinen valiokunta oli äänestänyt loppuraportista ja vasta seuraavassa kokouksessa se oli päättänyt loppuraportin pohjalta neljäkohtaisen päätösesityksen valtuustolle.

Nostan käteni ylös virheen merkiksi. Sanoin eilen kokouksessa, että kun ei ole jätetty eriäviä mielipiteitä on kyseessä yksimielinen päätös. Se ei pidä paikkaansa. Yksimielinen päätös tarkoittaa sitä, että vastaesityksiä ei ole tehty lainkaan. Tilapäinen valiokunta oli äänestänyt 10.5.2021 kokouksessaan, mutta 18.5. kokouksessa päätös oli tehty yksimielisesti, ja tämä minun ajatukseni sekoitti siinä tilanteessa.

Nämä sanomiseni oli eräs nimeltä mainitsematon varavaltuutettu tehnyt videoksi ja jakanut omalta Youtube-tililtään useammalle some-tilille. Video saa minut näyttämään taas erittäin huonossa valossa, mutta eipä minulla taida olla vaihtoehtoja. Poliitikon kun pitää sietää enemmän kuin tavallisten kuntalaisten, mutta missä menee raja?

Varavaltuutettu peräänkuuluttaa yhteistyötä, mutta eipä hänen aikaansaamansa videot ainakaan osoita sitä yhteistyökykyä. Ehkä hän haluaa tarkoituksella tarttua toisten tekemiin virheisiin, kun ei muuten pysty asia-argumenteilla keskustelemaan.

Kokonaisuutena eilisen kokouksen vetäminen sujui kuitenkin hyvin vaikeista asioista huolimatta, mutta minua solvaava video vei sitten onnistumisen ilon pois. No, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.

Iloa eiliseen päivään toi kuitenkin minulle luovutettu Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristi, jonka Tasavallan Presidentti myönsi minulle 6.12.2020.

4 kommenttia . Avainsanat: kaupunginvaltuusto, tilapäinen valiokunta, virhe