Blogin arkisto

Uusi valtuustokausi ja uudet kujeet...

Maanantai 21.1.2013 klo 8:00 - Merja

Toinen valtuustokauteni alkaa käytännössä maanantaina 21.1.2013. Jos asiat menevät niin kuin on neuvoteltu, minut valitaan Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Valtuuston vanhin valtuutettu johtaa valtuuston ensimmäistä kokousta kunnes puheenjohtajisto on valittu.

Valtuuston puheenjohtajan luottamustoimi tuo minulle myös puhe- ja läsnäolo-oikeuden Jämsän kaupunginhallituksen kokouksiin. Se tietääkin kokouksia enemmän kuin viime valtuustokaudella. Kaupunginhallitus kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen ja kolmas maanantai. Maanantai-illoille ei tarvitse siis suunnitella muuta harrastusta.

Hyvin alkanut työ sote-tilaajalautakunnassa saa toivottavasti jatkoa muissa sote-toimialan luottamuselimissä jopa maakunnallisestikin. Opin paljon sote-puolen asioista, joten olisi hienoa päästä hyödyntämään sitä osaamista edelleenkin. Sivistystoimialalla olisin enemmän asiantuntija, mutta ainakaan Jämsässä en sen puolen luottamustoimiin pääse, koska työnantajani on Jämsän lukio.

Kaikkea sattuu ja tapahtuu… liikenteessä varsinkin talviaikaan. Onneksi tänä talvena on runsaasti lunta ja meillä iso auto ja suojelusenkeleitäkin matkassa mukana. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuuston kokouksesta tullessani 14.12. olin mukana kolarissa 9-tiellä Muuramessa. Autoni kylkeen ajettiin stop-merkin takaa. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin. Selkäsärkyä olen potenut kolarin jäljiltä vähän liiankin pitkään, mutta nyt vaikuttaa hyvältä, neljäntenä päivänä ilman särkylääkettä. Tila-automme kärsi pahemminkin ja on vielä korjattavana. Tammikuun lopulla meidän pitäisi saada oma automme takaisin ja sen jälkeen onnistuu reissaaminen koko perheen kesken yhdellä autolla. Moiset reissut on jääneet nyt väliin, koska olisi ollut pakko lähteä kahdella autolla. Kuusi henkilöä ei mahdu viiden hengen autoon.

Elokuussa alkanut vuorotteluvapaani jatkuu vielä heinäkuun loppuun saakka. Syksy kului ensin kunnallisvaalien valmisteluiden ja itse vaalityön parissa. Vaalien jälkeen olen ollut neuvottelemassa paikoista ja joulun lepäsin perheeni kanssa. Ehkäpä keväällä minulla on enemmän aikaa itselleni sekä kaikille niille tekemättömille kotitöille, jotka eivät tunnu kotoa karkaavan minnekään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto, kolari, vuorotteluvapaa

Koontia kuluneesta syksystä

Torstai 30.12.2010 klo 12:00 - Merja

Syksy vierähti nopeasti. Vastahan koulu ja työt alkoivat ja nyt ollaan jo joululomalla. Oikein nolottaa, kun olen tätäkin sivua päivittänyt liian harvoin. Koko syksyn on olleet vastassa ne samat tekstit... Olisikohan uuden vuoden lupauksesta apua...

Partalan koulun viimeisestä lukuvuodesta on jäljellä enää yksi kevätlukukausi. 13.12.2010 pidetyssä Jämsän kaupunginvaltuuston kokouksessa päätettiin supistaa kouluverkkoa uudelleen 29.12.2008 tehdyn päätöksen jälkeen. Oikeudenmukaisuus toteutuu. Lähes samanlaisilla oppilasennusteilla olevat koulut on päätetty lakkauttaa 1.8.2011.

Asiasta äänestettiin taas kaksi kertaa. Tietystikin faktojen ja lakkautettavien koulujen muuttuessa valtuutettujen äänestyskäyttäytyminen ei voi olla yhtäläinen kuin edellisellä kerralla. Tällä kertaa huomattava osa valtuutetuista äänesti tyhjää ensimmäisessä äänestyksessä kouluasiassa. Laura Haapala kirjoittaa tyhjää äänestämisestä Helsingin Sanomien NYT-liitteessä 15.10.2010:

"Olen keksinyt neljä syytä, miksi tyhjää kannattaa äänestää:

  1. Valtuutetun mielestä asia on merkityksetön.
  2. Valtuutettu ei tiedä asiasta tarpeeksi eikä siksi ota kantaa. On noloa, jollei pysty perustelemaan mielipidettään.
  3. Valtuutettu välttelee vastuuta. Jos päätös menee puihin, voi vedota siihen, ettei itse sitä kannattanut tai vastustanut, tilanteesta riippuen.
  4. Valtuutetun mielestä idea ei ole läpeensä huono, mutta vähän huono kuitenkin, koska sen keksi väärän puolueen edustaja.

Tyhjän äänestäminen ei ole neutraali, mielipiteetön vaihtoehto. tyhjä tarkoittaa käytännössä samaa kuin ei-ääni. Jollei jaa-ääniä ole valtuuston äänimäärän enemmistöä, ehdotus hylätään, vaikkei sitä olisi ei-äänillä vastustettukaan. Tarpeeksi monta tyhjää voittaa puoltavat äänet."

Minäkin äänestin tyhjää ensimmäisessä äänestyksessä koulujen lakkautusasiassa, mutta mikään näistä Laura Haapalan syistä ei päde minuun. Kaksi ensin vastakkain olevaa ehdotusta olivat mielestäni huonoja eivätkä hallituksen esityksen mukaisia, joten siksi äänestin tyhjää. Toisessa äänestyksessä olin hallituksen esityksen kannalla.

Samassa valtuuston kokouksessa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto