Valtuuston kokouksesta 24.5.2021

Tiistai 25.5.2021 klo 22:17 - Merja

Eilen 24.5.2021 oli se kaupunginvaltuuston kokous, jossa päätettiin mm. kaupunginhallituksen erottamisesta. Tilapäinen valiokunta kuuli henkilöitä ennen omaa päätösehdotustaan valtuustolle. Minäkin olin yksi kuulluista ja vieläpä ensimmäisten joukossa 19.4.2021. Kerroin hallituksen työskentelystä omasta näkökulmastani, koska minulla on valtuuston puheenjohtajana vain puhe-ja läsnäolo-oikeus kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kuntalain mukaan yksittäistä hallituksen jäsentä ei voi erottaa, vaan koko toimielin pitää erottaa ja sitten valita uusi toimielin. Tilapäinen valiokunta esitti valtuustolle kaupunginhallituksen eroa ja pitkien keskustelujen sekä äänestyksen jälkeen kaupunginvaltuusto päätti erottaa kaupunginhallituksen.

Minua ei yleensä valtuuston kokouksen vetäminen jännitä, mutta eilen minua jännitti. Kaksi viimeistä pykälää eli tilapäisen valiokunnan ehdotus sekä uuden kaupunginhallituksen mahdollinen valinta aiheuttivat jännityksen. Olin lukenut pykälätekstit huolellisesti, mutta silti keskustelun aikana sanoin yhden lauseen huolimattomasti liittyen yksimieliseen päätökseen, kun en huomannut tilapäisen valiokunnan kahta eri kokousta ja kahta eri päätöstä. Tilapäinen valiokunta oli äänestänyt loppuraportista ja vasta seuraavassa kokouksessa se oli päättänyt loppuraportin pohjalta neljäkohtaisen päätösesityksen valtuustolle.

Nostan käteni ylös virheen merkiksi. Sanoin eilen kokouksessa, että kun ei ole jätetty eriäviä mielipiteitä on kyseessä yksimielinen päätös. Se ei pidä paikkaansa. Yksimielinen päätös tarkoittaa sitä, että vastaesityksiä ei ole tehty lainkaan. Tilapäinen valiokunta oli äänestänyt 10.5.2021 kokouksessaan, mutta 18.5. kokouksessa päätös oli tehty yksimielisesti, ja tämä minun ajatukseni sekoitti siinä tilanteessa.

Nämä sanomiseni oli eräs nimeltä mainitsematon varavaltuutettu tehnyt videoksi ja jakanut omalta Youtube-tililtään useammalle some-tilille. Video saa minut näyttämään taas erittäin huonossa valossa, mutta eipä minulla taida olla vaihtoehtoja. Poliitikon kun pitää sietää enemmän kuin tavallisten kuntalaisten, mutta missä menee raja?

Varavaltuutettu peräänkuuluttaa yhteistyötä, mutta eipä hänen aikaansaamansa videot ainakaan osoita sitä yhteistyökykyä. Ehkä hän haluaa tarkoituksella tarttua toisten tekemiin virheisiin, kun ei muuten pysty asia-argumenteilla keskustelemaan.

Kokonaisuutena eilisen kokouksen vetäminen sujui kuitenkin hyvin vaikeista asioista huolimatta, mutta minua solvaava video vei sitten onnistumisen ilon pois. No, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.

Iloa eiliseen päivään toi kuitenkin minulle luovutettu Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristi, jonka Tasavallan Presidentti myönsi minulle 6.12.2020.

4 kommenttia . Avainsanat: kaupunginvaltuusto, tilapäinen valiokunta, virhe

Valtuusto päätti

Perjantai 9.4.2021 klo 15:50 - Merja

Kaupunginvaltuusto kokoontui eilen 8.4.2021 ennen virallista kokousta suljettuun iltakouluun. Tilapäisen valiokunnan perustamiseen liittyviä perusteita ja kannanottoja puolesta sekä vastaan käytiin melko hyvässä hengessä. Olinkin mielessäni toivonut, että kunpa keskustelu olisi asiallista eikä mentäisi henkilökohtaisuuksiin. Joidenkin puheenvuoroista oli aistittavissa se toive, että kertokaa nyt jotain yksityiskohtia (jotta niitä päästäisiin sitten ehkä somessa levittelemään). Ei työyhteisöissäkään kaikkia asioita kerrota kaikille, jos jotain epäselvyyksiä on tapahtunut.

Valtuuston kokous sujui myös asiallisesti keskustellen, ja kokoustekniikkakin toimi loistavasti. Tilapäisen valiokunnan perustaminen keskustelutti valtuutettuja vajaan tunnin ajan. Kannanottoja tuli edelleen puolesta ja vastaan. Olin itse tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta. Tilapäinen valiokunta tutkii onko kaupunginhallitus todellakin menettänyt valtuuston luottamuksen. Kaikki asiat eivät todellakaan ole julkisia, varsinkin kun osa keskusteluista on ollut suljetuissa kokouksissa esimerkiksi kaupunginhallituksen kokouksissa.

Annetaan tilapäisen valiokunnan tehdä rauhassa työnsä. Toki henkilökohtainen toiveeni on, että valiokunta saisi esityksensä valtuustolle valmiiksi viimeistään toukokuun aikana. Sitten valtuusto kokoontuu ja saa kenties ehdotuksena, että kaupunginhallitukselle myönnetään ero ja valitaan uusi kaupunginhallitus. Ehdotus voi tosin olla myös se, että hallituksella on edelleen valtuuston luottamus eikä hallitusta tarvitse erottaa. Odotellaan...

Uusi valtuustokausi alkaa 1.8.2021. Uuden valtuuston ensimmäinen kokous on joskus elokuussa. Siinä kokouksessa valitaan valtuustolle uusi puheenjohtajisto, uusi kaupunginhallitus sekä lautakunnat. Nämä asiat valmistelee valtuustolle vanha kaupunginhallitus, joten siihen asti kaupunginhallituksen (joko nykyisen tai vielä tänä keväänä valittavan) toimikausi jatkuu.

Josko tämä viikonloppu sujuisi vähemmän poliittisissa merkeissä Veteraanipäivän 27.4. tervehdystä valmistellessa ja matikan kokeita korjatessa... Hyvää viikonloppua kaikille lukijoille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto, tilapäinen valiokunta