Blogin arkisto

Voihan sotesoppa!

Lauantai 4.10.2014 klo 20:14 - Merja

Päälinjat uudesta sote-lakiluonnoksesta on hyväksytty maaliskuussa suurimpien puolueiden toimesta. Tiedotustilaisuus asiasta oli melkeinpä mahtipontinen. Tässä tapauksessa, kuten monessa muussa vastaavassa, pahin löytyy yksityiskohdista. Lakiluonnos itsessään on selkeää tekstiä, mutta perustelut ovatkin vähemmän selkeitä.

Olen lukenut sote-lakiluonnoksen perusteluineen. Olen käynyt tilaisuudessa jos toisessakin sekä Keski-Suomessa että Pirkanmaalla. Mitä enemmän tietoa olen saanut ja mitä enemmän olen muiden kuntien luottamushenkilöiden kanssa puhunut, niin vahvistuu se tunne, että tämä on keskittämisoperaatio. Tosin eräs entinen ministeri lausui taannoin Jyväskylässä jotain muuta.

Ketä pitäisi uskoa? Heitä, jotka vakuuttavat, että odotellaan lain voimaantulo ja katsotaan mitä tuleman pitää… vai heitä, jotka kulkevat omia polkujaan ja haluavat siten turvata oman kunnan lähipalvelut ja työpaikat. Daavid ei olisi pärjännyt Goljatille, ellei hän olisi hyödyntänyt omia vahvuuksiaan. Mekään emme tule pärjäämään, jos annamme isompien sanella pelin säännöt.

En halua jäädä odottamaan. Painavana perusteluna on kaikki ne työpaikat Jämsän sairaalassa. Osa niistä varmasti jää olemaan, vaikka odottelisimmekin. Oma veikkaukseni on, että puolet sairaalan työpaikoista eli noin sata häviää, jos odottelemme. Onko meillä siihen varaa? Noin sadan uusi työpaikka olisikin sitten toisessa kunnassa. Jääkö koko perhe Jämsään edelleen asumaan? Käyvätkö he Jämsässä kaupassa, vaikka asuvat toisella paikkakunnalla? Tuskin.

Jämsän sairaalan tulevaisuudesta ovat kiinnostuneet ainoastaan jämsäläiset ja muutama yksityinen sote-palveluja tuottava firma. Nyt on aika kilpailuttaa Jämsälle kumppani. Sitten yhteisvoimin tuottaisimme sote-palvelut jämsäläisille ja muidenkin kuntien asukkaille. Tällä ratkaisulla saisimme Jämsän sairaalan palvelut ja ennen kaikkea työpaikat säilymään.

Kela on kannattanut tällä viikolla ”raha seuraa potilasta” –mallia. Jämsän sairaala voisi jatkossakin palvella potilasjonojen kanssa tuskailevia asiakkaita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, kilpailutus