Vaalipäivä lähenee

Perjantai 31.3.2023 klo 13:44 - Merja

Käythän katsomassa myös Fcebookin puolelta viimeisimpiä kuulumisiani

https://www.facebook.com/lahtinen.merja

Sunnuntaina on eduskuntavaalien vaalipäivä. Vielä on yksi kampanjapäivä jäljellä eli huominen lauantai. Olen ensin Jämsän Äijän aukiolla klo 9 - 11 (noin) ja sitten noin klo 12 alkaen Jyväskylän kävelykadulla. Tule juttusille, jos haluat vahvistusta sille, että juuri minä olisin se paras vaihtoehto kansaedustajaksi.

En ole valitettavasti ehtinyt kaikkiin Keski-Suomen kuntiin, koska minun on pitänyt hoitaa ne oikeat palkkatyöt. 14.3. alkoivat ylioppilaskirjoitukset ja matematiikan vuoro oli 22.3. Minulla oli viikko aikaa tarkastaa alustavasti opiskelijoiden vastaukset ja sain ne onneksi tarkastettua. Lukion päättöviikko alkoi eilen ja tämän sekä eilisen päivän kokeet piti tehdä.

Lisäksi Jämsän lukiossa oli syksyllä päätetty, että penkkarit järjestetään vasta tänään 31.3., jolloin abiturientit vierailivat vapaaehtoisten opettajien kotona edellisenä iltana. Priorisoin nämä "omat" nuoret kuitenkin kampanjoinnin edelle.

Ennakkoäänestys on alkanut viikko sitten keskiviikkona. Samana päivänä 22.3. Keskustan Keski-Suomen piiri kiersi Jämsän taajamissa useamman ehdokkaan kanssa. Äänestäjiä emme sinä päivänä paljoa tavanneet, koska keli oli todella huono ja räntää satoi vaakasuorassa lähes koko päivä. Minulle osui jonkinlainen flunssa kohdalle, joten parin seuraavan päivän kampanjoinnit jäi väliin.

Lauantaina 25.3. saimme valtiovarainministeri, Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon vierailulle Partalan koululle. Puolue oli unohtanut mainokset paikallislehdestä, joten somen ja sähköpostin välityksellä markkinoimme tapahtumaan. Annikaa oli tullut kuuntelemaan noin 40 henkilöä. Tässä alla vielä onnistunut poseeraus tapahtumasta.

Partala_Saarikko_250323.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalipäivä, eduskuntavaalit

KIITOS!!

Tiistai 15.6.2021 klo 22:52 - Merja

Sunnuntain 13.6.2021 vaalien ääntenlaskennassa sain yhteensä 166 ääntä! Wau, se on hieno äänimäärä. Tosin tarkastuslaskennan tulos vahvistetaan vasta huomenna, joten tuo numero voi vielä muuttua, mutta toivottavasti suuruusluokka pysyy samana. En kuitenkaan ollut Keskustan ääniharava, vaan selkeä kakkonen. Omat toiveeni luottamuspaikasta eivät välttämättä toteudu ensimmäisenä.

Keskustan ja Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa tunnelma oli hyvä ja odottava, koska jännitettävää riitti. Jokaisen oma äänimäärä jännitti, mutta osaa jännitti myös se mikä on Keskustan ja Kristillisdemokraattien vaaliliiton yhteinen äänimäärä, ja säilytetäänkö sillä toiseksi suurimman ryhmän asema.

SDP:llä oli perinteisesti suurin äänimäärä ja he saivat 12 valtuustopaikkaa. Meidän vaaliliittomme äänimäärä oli toiseksi suurin ja se tuo meille 7+1 valtuustopaikkaa. Perussuomalaiset olivat kolmanneksi suurin ryhmä 8 valtuutetulla, mutta heidän äänimääränsä on pienempi kuin meidän vaaliliittomme. Uusi Suunta ja Kokoomus saivat molemmat 5 valtuustopaikkaa, Vasemmisto 3 ja Vihreät kaksi valtuustopaikkaa.

Jo vaali-iltana Pekka Kataja julisti Perussuomalaisten olevan toiseksi suurin puolue. Kuntavaaleissa ehdokkaita saavat vaalilain mukaan asettaa puolueet, vaaliliitot ja yhteislistat. Nämä ovat kaikki samalla viivalla myös tulosta katsottaessa. Tampereella näissä vaaleissa juuri vaaliliitto (kok+rkp) vie voiton eikä yksi puolue, joten sama periaate ja laki on voimassa koko Suomessa.

Ryhmäpuheenjohtajien ryhmässä on sovittu aiemmin keväällä juuri Katajan ehdotuksesta, että suurin ryhmä saa valita ensin ottaako hallituksen vai valtuuston puheenjohtajuuden ja toiseksi suurin ryhmä saa valita seuraavana. Tästä asiasta vielä Jyrki Niittymaa muistutti kirjallisesti ryhmäpuheenjohtajia 21.5.2021. Hän käytti sanaa ryhmä. Minulla on kyseinen viesti tallessa. Miksi siis saman puolueen edustaja onkin vaihtamassa sovitussa periaatteessa ryhmän puolueeksi?

Vastavoimat jylläävät ainakin Jämsän Seudun nettisivulla asian tiimoilta kirjoitettujen juttujen kommenteissa. Kirjoita yksi kommentti omalla nimelläsi, niin sinulle varmasti vastaa ainakin viisi henkilöä nimimerkkien takaa ja varmasti kommentit dissaavat juuri sitä omalla nimellä kirjoittavaa. Ikävää. Eikä tee mieli käydä keskustelua sitä kautta.

Muistan edellisten vaalien jälkeiset paikkaneuvottelut ja niissä käydyt väännöt. Miksi ei vaan voida kunnioittaa vaalin tulosta ja jakaa paikat sen mukaisesti? Sen sijaan pitää tehdä teknisiä vaaliliittoja, jotta varmasti saataisiin enemmän paikkoja kuin mitä vaalin tulos muuten toisi mukanaan. Nämä väännöt taas alkavat ehkä ensi viikolla. Se siitä kesälomasta.

Hyvän vaalituloksen jälkeen olen kuitenkin alkanut miettiä yhteisten asioiden hoitamisen mielekkyyttä, kun hyvän rakentavan keskustelun sijaan onkin vastassa niitä tarinoita, joissa minusta on tehty se kiusaaja ja toisia eriarvoisesti kohteleva akka. Voisihan sitä kai elää helpompaakin elämää ja tehdä asioita vain itselleen sekä niille kaikkein lähimmille... Tätä pohdintaa käyn omassa päässäni näin luottamuspaikkaneuvottelujen alla. Saas nähdä mihin lopputulokseen päädyn.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, kiitos, valtuutettu, vääntö

Kolme päivää vaaleihin on ...

Torstai 10.6.2021 klo 13:13 - Merja 51

Ihan tulee mieleen se joululaulu, kun vaan vaihtaa joulun tilalle vaalit. Vaalien siirtämisen myötä tuntuu kuin vaaleihin olisi valmistauduttu tosi pitkän aikaa ja itse vaalipäivä tuntuu olevan pitkällä edessä. Eipä enää kuitenkaan.

Kampanjoinnin viimeinen päivä on lauantaina, ja tiedän silloin useamman ehdokkaita asettaneen ryhmän olevan Jämsän torilla. Meillä Keskusta Jämsällä on tarjolla muurinpohjalettuja. Tarjolla on myös keittoa ja loimukohta sekä lettuja toisessakin pisteessä, joten päivän lounaan saa melkein koottua näistä ruokalajeista. Kahvia ja mehua on varmaan useammallakin. Hyvässä hengessä asiasta on sovittu ryhmien kesken ja iloisen kamnajamielen vallitessa kannustamme toinen toisiamme hyvään vaalitulokseen.

Jännityksellä odotan omaa vaalitulosta. Lehdessä olen mainostanut ja muutenkin ollut kiitettävästi esillä. Se jää nähtäväksi olenko edelleen onnistunut vakuuttamaan omat äänestäjäni, että minua vielä tarvitaan poliittisessa päätöksenteossa. Omia postikortteja teetätin. Niitä ovat omat läheiseni jakaneet postilaatikoihin ja on niitä vielä minulla itsellänikin mukana lauantaina torilla sekä perjantaina Keskusta Jämsän Vaalituvalla. Olen Vaalituvalla paikalla siis perjantaina klo 16-19 ja lauantaina Jämsän torilla klo 9-11. Tervetuloa kahville ja juttusille!!

Harmittaa nämä koronarajoitukset, kun ei ole pystytty olemaan torilla eikä varsinkaan Jämsän muissa taajamissa. Olemme noudattaneet puolueen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sekä Aluehallintoviraston ohjeistusta. Keskusta Jämsän ehdokkaista iso osa on työelämässä mukana, joten sekin rajoittaa omalta osaltaan aikatauluja.

Jännityksellä odotan myös koko Jämsän vaalitulosta. Kolmannes jämsäläisistä on jo äänestänyt ennakkoon, joten heillä on ehkäpä ollut äänestettävä ehdokas jo valmiiksi päätettynä. Kaksi kolmannesta ei ole vielä äänestänyt, joten heihin ehkä voi vielä vaikuttaa. Sunnuntai-iltana selviää säilyykö valtuustoryhmien koot ja järjestys suunnilleen samanlaisina kuin tälläkin kaudella vai tuleeko muutoksia. Minun henkilökohtaisen asemani ratkaisee Keskustan saaman kokonaisäänimäärä ja että ollaanko edelleen se toiseksi suurin ryhmä sekä henkilökohtainen äänimäärä omassa ryhmässä toisiin nähden.

Muistakaa käydä äänestämässä vaalipäivänä 13.6.2021, jos ette vielä ole ääntänne käyttäneet!!

Muitakin voi äänestää, mutta miksi :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, ehdokas, 51, kampanja

Neljättä kertaa ehdolle

Perjantai 5.3.2021 klo 21:58 - Merja

Olen asettunut neljättä kertaa ehdolle kuntavaaleihin. Politiikka eli yhteisiin asioihin vaikuttaminen tuntuu edelleen mukavalta harrastukselta, ja tunnen saaneeni jotain aikaiseksikin.

Melkein kaksi valtuustokautta valtuuston puheenjohtajana on tuonut minulle lisää verkostoja ja tunnen, että minun sanomisillani on jotain painoarvoakin. Olen aina ollut ahkera omissa tekemisissäni ja joulun alla sain vahvistuksen sille, että kyllä tätä tekemistä yhteisen hyvän eteen osaa joku arvostaakin. Tasavallan presidentti myönsi minulle Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin. Sen sai viime joulukuussa minun lisäkseni 398 ansioitunutta suomalaista. Tosin ansioristiä ei ole vielä minulle luovutettu.

Jämsän kaupungin uusi kaupunginjohtaja Hanna Helaste aloitti työssään 1.1.2020. Sain olla mukana haastattelemassa häntä. Kaupunginvaltuusto valitsikin hänet yksimielisesti kaupunkimme johtoon. Kaupunginjohtajalla on ollut varmasti täysin erilainen ensimmäisen työvuosi Jämsässä kuin mitä saattoi vuoden alussa ajatella, koska korona ja Kaipola. Kaupunginjohtaja on selvinnyt työssään erittäin hyvin. Kiitos ja jaksamista edelleen! Annan hänelle täyden tukeni.

Koronan takia opetukseni lukiolaisille muuttui etäopetukseksi suoraan kotoa. Koronan takia maaliskuinen  kaupunginvaltuuston kokous peruttiin, ja kesäkuussa oli kaupunginvaltuuston hybridikokous. Osa valtuutetuista oli paikalla lukion liikuntasalissa ja osa oli etäyhteyksien päässä. Marras- ja joulukuussa 2020 kaupunginvaltuusto kokoontui täysin etänä.

Etäopetuksen haltuunottamisessa kaikki opettajat ottivat varmasti digikolmiloikan maaliskuussa 2020. Kaupunginvaltuutetut ottivat myös aikamoisen digiloikan. Kaupunginvaltuuston etänä kokoustaminen onnistui puheenjohtajan näkökulmasta hyvin jo viime syksynä. Tietokoneen vähäinen käyttö näkyy joillakin valtuutetuilla vähemmän sujuvana etäkokoustamisena. Valtuutetuilla pitää kuitenkin olla tietokoneellaan auki sekä sähköinen kokous että Teams-etäyhteysohjelma ja hallita ne molemmat. Hallitsen etäkokouksen vetämisen mielestäni hyvin ja olenkin saanut asiasta tunnustusta mm. kokouksen seuraajilta.

Etäkokoukset jatkuvat myös tänäkin vuonna. Lähikokouksia on oppinut kaipaamaan, koska poliittinen toiminta on muutakin kuin puheita. Se on myös ilmeitä, eleitä ja kehonkieltä sekä muutakin jutustelua kokoustauoilla. Mitä isommalla tasolla liikutaan, sitä tärkeämpään rooliin nousee kokousten tauoilla oleva aika ja kanssakäyminen silloin.

Täytin viime vuonna 50 ja ehdin juhlia syntymäpäivääni vielä ennen ensimmäisiä koronarajoituksia maaliskuussa. Juhlat olivat minun näköiseni, ja olen onnellinen kaikista ystävistäni. Muutamat eivät uskaltaneet tulla maaliskuussa juhlimaan kanssani, joten heidän kanssaan nostamme maljaa myöhemmin koronarajoitusten jälkeen edelleen hyvin säilyneelle keski-ikäiselle naiselle :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, korona, valtuusto