Blogin arkisto

Brysselin keikka kesken kuntavaaleihin valmistautumisen

Perjantai 12.10.2012 klo 22:22 - Merja

Toukokuussa 2012 opiskelukaverini Anne Keravalta laittoi Facebookin kautta viestin, jossa hän kertoi EU:n uudesta Erasmus-ohjelmasta, jonne valittaisiin 100 EU:n alueella vaikuttavaa luottamushenkilöä. Anne kuuluu EU:n alueiden komiteaan, jonka alaisuudessa ohjelma on. Vaatimuksena oli, että luottamustoimen pitäisi jatkua 18 kuukautta ohjelman päättymisen jälkeen. Anne oli varmistanut Kuntaliitosta, että suomalainen luottamushenkilö, joka on ehdolla syksyn kuntavaaleissa, voi tulla valituksi ko. ohjelmaan.

Pohdin pitkään oman hakemuksen laittoa, vaikka tiesin olevani ehdolla syksyn vaaleissa. Laitoin hakemuksen menemään viimeisenä hakupäivänä mieheni suostumuksella. Ohjelman mukaanpääsy toisi tullessaan ainakin kolme useamman päivän pituista ulkomaan reissua. Kahden viikon päästä saapui sähköposti asiaan liittyen: minut oli hyväksytty mukaan! Julkistin asian vasta elo-syyskuussa asian ollessa enemmän ajankohtainen.

ERASMUS for local and regional elected representatives on ohjelman virallinen ja oikea nimi. Ohjelman tarkoituksena on lisätä paikallisesti ja alueellisesti valittujen henkilöiden tietoutta EU:n päätöksenteosta. Ohjelmaan kuuluu ensin neljän päivän osallistuminen Brysselissä EU:n Open Days –tapahtumaan lokakuussa, vierailu jossakin EU:n kaupungissa talven aikana sekä päätösseminaari touko-kesäkuussa Brysselissä. Olen kuluvan lukuvuoden vuorotteluvapaalla, joten minulla on toivottavasti hyvin aikaa matkustaa ja tutustua paremmin päätöksentekoon EU:ssa. Tosin harmittavasti ohjelman ensimmäinen osuus osuu keskelle kuntavaaleihin valmistautumista lokakuun alkupuolella, mutta elämähän on valintoja täynnä. Ei vaaleissa menestyminen yhteen reissuun kaadu!

Saavuin Brysseliin maanantaina 8.10. samassa lentokoneessa toisen ohjelmaan päässeen suomalaisen kanssa. Ohjelman ensimmäinen osuus oli lounas, jossa oli tarkoitus tutustua toisiin ohjelmaan päässeisiin. Huomasimme nopeasti, että lähes kaikista muista maista oli enemmän osallistujia kuin Suomesta ja he juttelivat keskenään omaa kieltänsä, joka ei ollut englanti. Varsinaista ryhmäytymistä meillä ei ollut koko Brysselissä olon aikana, harmi. Tunnistimme toisiamme keltaisesta kaulanauhasta ja toisten kanssa osuin jopa samoihin workshoppeihin, jolloin tutustui paremmin.

Meidän oli määräys osallistua 5-6 workshoppiin. Osallistuin viiteen, joista antoisin oli otsikolla ”Healthy ageing”. Tässä workshopissa mietittiin euroopan ikääntymistä ja sen seurauksena väestöpyramidin muuttumista ja siihen varautumista etukäteen. Luennoitsijat olivat hyviä, ja luentojen jälkeinen keskustelu myös. Mielenkiintoista kuulla eri maiden tilanteita. Tässä workshopissa esiteltiin myös Tampereen seudun ratkaisu ikääntyvien ihmisten asuinoloihin nimeltään Härmälä campus. Harmi vaan, että jotkut luennolle osallistuvat ymmärsivät asian olevan ikääntyvien lokeroimista. Hämmästyttävä tosiasia, jonka workshopissa kuulin, oli se, että vanhuksella on keskimäärin 4 eri ihmiskontaktia viikon aikana. Se on vähän, mutta niin totta!

Neljä päivää Brysselissä oli verkostoitumista parhaimmillaan! Uusia ulkomaisia tuttavuuksia, EU-tietoutta lisää, englannin kielen puhumista ja kuuntelua sekä kaupunkikävelystä korkokengissä kipeytyneet jalkaterät… siitä oli tämä elämäni ensimmäinen Brysselin reissu tehty.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Bryssel, vaalit