Täällä taas pitkän tauon jälkeen

Tiistai 28.12.2021 klo 19:35 - Merja


Yli puolen vuoden tauko blogin kirjoittamisesta tuli tarpeeseen. Kuntavaalien jälkeinen kuukausi ja oikeastaan koko syksy on sujunut uuden arjen opettelussa. Se, että en ole enää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, aiheutti tunteen, että eihän minua enää tarvita. No, se luulo on osoittautunut kuitenkin vääräksi. Se kokemus ja verkosto minkä sain edellisen kahdeksan vuoden aikana on osoittanut tarpeellisuutensa maakunnallisissa luottamustoimissa mitä sain kuntavaalien jälkeen. Toivottavasti olen osannut riittävästi olla avuksi myös uudelle Jämsän kaupunginvaltuustolle ja sen puheenjohtajalle.

Ensimmäisellä valtuustokaudella 2008-2012 olin sote-tilaajalautakunnassa ja soten asiat tulivat jo silloin tutuiksi. Nyt pääsen uudelleen vaikuttamaan sen puolen asioihin sote-lautakunnan varapuheenjohtajuuden myötä. Tämä on hyvä ponnahduslauta tuleviin aluevaaleihin.

Olen siis ehdolla tammikuun 2022 aluevaaleissa numerolla 402.

Mistä aluevaaleissa on oikein on kyse?

Kunnat ovat aiemmin järjestäneet sote-palvelunsa itse kukin omalla tavallaan. Jämsässä suurin osa palveluista on ulkoistettu Jämsän Terveys Oy:lle. Sen perustamisessa minulla oli oma tärkeä roolini, mutta se on jo historiaa eikä siitä sen enempää. Demokraattiset päätökset yhtiön perustamiseksi teki kuitenkin Jämsän kaupunginvaltuusto. Muita sosiaali- ja terveystoimen palveluiden järjestämistapoja on monia kunnista riippuen. Eduskunta hyväksyi uudet sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen lait 23.6.2021. Lait tulevat voimaan porrastetusti siten, että viimeiset lait tulevat voimaan 1.1.2023, jolloin aloittaa Suomen 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

Jämsä kuuluu Keski-Suomen hyvinvointialueeseen. Hyvinvointialue järjestää 1.1.2023 alkaen kaikkien keskisuomalaisten asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen ja ensihoidon palvelut. Hyvinvointialue muodostuu 22 Keski-Suomen kunnasta. Lisätietoa https://hyvaks.fi/tietoa-hyvinvointialueesta/historiallinen-uudistus

Jokaisessa Keski-Suomen kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema sekä vanhusten hoidon ja palveluasumisen yksikkö. Nykyinen palo-ja pelastusasemien verkosto säilytetään ja jossa sopimuspalokuntien toiminta turvataan.

Keskusta varmistaa lähipalvelut. Valtakunnallinen slogan näissä aluevaaleissa on mielestäni erittäin osuva: "Ei ihan missä sattuu, vaan siellä missä sattuu" .

Hyvää loppuvuotta ja uutta vuotta kaikille!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini