Blogin arkisto

Ruoho vihreämpää aidan takana?

Share |

Sunnuntai 7.2.2016 klo 22:22 - Merja


Olen huomannut viime viikkoina, että maakunnan valintaan suhtaudutaan enemmän tunteella kuin järjellä. Valintaa tehdään terveyspalvelut edellä, koska olemme saaneet hyvää terveyspalvelua juuri TAYS:ssa. Maakunnan valinnassa terveyspalvelut eivät ole tärkeimmässä roolissa, koska ministeriössä valmistellaan lakia valinnanvapaudesta. Jokaisella on jo nykyäänkin vapaus valita missä sairaalassa tulee hoidetuksi. Lisäksi meillä Jämsässä säilyy sairaala ja sote-lähipalvelut ainakin seuraavat 10 vuotta terveydenhuollon ulkoistuksen myötä. Siksi sotea ei kannata ylikorostaa maakuntaa valitessa. Oman sairaalamme asema olisi vahvempi Keski-Suomessa, jossa on vain yksi sairaala Jämsän sairaalan lisäksi kuin Pirkanmaalla, jossa on useita sairaaloita.

Millä sitten on merkitystä? Tulevaisuuden maakunta järjestää myös muita palveluita mm. pelastustoimen, rakennusvalvonnan ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuollon. On suunniteltu myös yksityistieavustusten siirtoa maakunnan hoidettaviksi. Epäilen, etteivät Tampereen liikennejärjestelyt tulleet yhdellä kohutunnelilla lopullisesti valmiiksi.

Maakunnat saavat EU:lta aluekehitysrahaa, joka on Pirkanmaalla vajaa puolet siitä mitä se on Keski-Suomessa. Tukitasolla on merkitystä. Ei ole sattumaa, että merkittävimmät maatalouden investoinnit on Jämsässä tehty pohjoisempaan vyöhykkeeseen jääneillä alueilla. Pirkanmaa kehittyy 3-tietä pitkin Tampereelta etelään. Jämsä ei ole sillä suunnalla, vaan aivan toisaalla. Keski-Suomessa kehitys kulkee akselilla Jämsä-Jyväskylä-Äänekoski.

Maakunnan vaihdos on iso riski koko kunnalle. Palvelurakenteet ja yhteistyökuviot pitää laittaa joka sektorilla uusiksi. Virkamiesten pitää sopia kuntalaisten palveluista uusien maakunnallisten virkamiesten kanssa. Yhdistysten väkeä odottaa myös melkoinen myllerrys.

Luottamushenkilöt valvovat oman kunnan etua maakunnassa. Tällä hetkellä verkostomme on laajempi Keski-Suomessa. Jos maakuntamme vaihtuu Pirkanmaaksi, verkostojen rakentaminen pitää aloittaa lähes alusta. Ei riitä, että vain muutamalla poliitikolla on verkostot valmiina Pirkanmaalla. Kunnollista uutta verkostoa ei rakenneta muutamassa vuodessa.

Haluammeko olla ainakin seuraavan vaalikauden tai jopa kaksi heikoilla verkostoilla puolustamassa muuttotappio Jämsän etua Pirkanmaan kasvavien muuttovoittokuntien joukossa? Pystymme varmasti ajamaan Jämsän etua paremmin Keski-Suomessa toiseksi suurimpana kuntana kuin Pirkanmaalla seitsemänneksi suurimpana kuntana.

Missä Jämsän etu toteutuu parhaiten? Keski-Suomessa.

Avainsanat: Keski-Suomi, Pirkanmaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini