Blogin arkisto

Pohdintaa

Sunnuntai 6.1.2019 klo 19:30 - Merja

Uusi laskutuskausi alkoi näille kotisivuille. Olen jo jonkin aikaa pohtinut, että pitäisikö kotisivut irtisanoa, kun en ehdi kirjoittamaan useammin tänne enkä muutenkaan päivittämään sivustoa ajankohtaisilla aiheilla. Hyvä, kun edes facebookia ehdin päivittää.

Kävin vuodenvaihteen tieneillä katsomassa, että onko täällä edes kävijöitä. Tulos oli minulle todellinen yllätys... Kiitos teille kaikille kävijöille, koska teitä on paljon enemmän kuin aavistinkaan! Siksi aloinkin pohtia asiaa uudemman kerran, että ei se kotisivujen irtisanominen välttämättä olekaan hyvä vaihtoehto. Kaikilla kun ei ole sosiaalista mediaa käytössään. Toki puolitoista vuotta vanhaa tekstiä on ikävä lukea kerta toisensa jälkeen ja todeta, että eihän tämä valtuutettu edes päivitä sivujaan.

Vastaus irtisanomiseen pitää antaa 11.1. mennessä, joten tein tälle sivustolle kyselyn, että lukisitko näitä sivuja joka tapauksessa vai onko asia ihan sama. Käypä vastaamassa pikakyselyyn, niin se ehkä auttaa minua päätöksenteossa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: irtisanominen, kotisivut

Vaalitkin lähestyvät

Tiistai 28.3.2017 klo 21:57 - Merja

Kuntavaalit ovat ihan just ja minä hoidan enemmän yhteisiä asioita kuin omaa vaalikampanjaa. Tännekin pitäisi jotain kirjoittaa, mutta aika tuntuu olevan erittäin rajallista... Olen toimissani tehokas enkä niinkään kirjoittamisessa.

Tämäkin tiistai on saunomista vaille valmis. Aamulla ajoin Jyväskylään Ministeri Rehulan ja alivaltiosihteeri Pöystin koolle kutsumaan tilaisuuteen kuntien luottamushenkilöjohdolle. Kuulimme sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä ja paikallaolijat saivat kysyä kysymyksiä kaksikolta sekä Keskii-Suomen valmistelussa olevalta Asko Rytköseltä. Moni asia selveni tämänkin palaverin myötä. Mm yksi asia oli se, että Keski-Suomeen perustettavan sote-liikelaitoksen johtokuntaan ei tule luottamushenkilöitä, vaan ainoastaan virkamiehiä.

Seuraavaksi pikaisen lounaan jälkeen ajomatka Jämsän lukiolle. Ajatukset piti kääntää viidessä minuutissa politiikasta matematiikkaan ja logaritmifunktion derivaattaan. Sen parissa menikin kaksi oppituntia. Ja sitten taas ajatusten kääntö politiikkaan ja palaveriin. Se palaveri kuitenkin peruuntui, ja ehdin kotiin vajaaksi tunniksi.

Seuraava etappi olikin sitten Jämsän Seudun ja OAJ:n paikallisyhdistyksen yhteinen vaalipaneeli, jossa edustin Keskustaa. Omasta mielestäni vastasin asiallisesti enkä liian pitkästi selittäen.

Vaalipaneelin jälkeen kaksi lasta kyytiin elokuvateatterilta ja kotimatkalle.

Tämmöisiä minun päiväni ovat suurimmaksi osaksi. Touhua riittää yhteisissä asioissa: milloin on kahvituksen hoitamista tai erilaisia kokouksia tai edustamista maakunnassa jne. Valtuuston puheenjohtajalla ei ole vaalilomaa, vaan luottamustoimen vaatimat hommat pitää hoitaa toukokuun loppuun saakka täydellä teholla.

Nyt saunaan!

1 kommentti .

Yhteenvetoa vuodesta 2016

Lauantai 31.12.2016 - Merja

Edellisen blogikirjoitukseni jälkeen on Jämsän kaupunginvaltuusto äänestänyt jo kaksi kertaa lausunnostaan maakunnaksi. Molempien äänestysten lopputulos oli Pirkanmaa. Tämä oli kuitenkin Jämsän kaupungin lausunto. Se mihin maakuntaan Jämsä kuuluu, ei ole kaupungin itsensä päätettävissä, vaan päätös tehdään korkeammalla tasolla. Juuri ennen joulua saatiin tieto, että 22.12.2016 julkaistujen lakiluonnosten mukaan (http://alueuudistus.fi/lakiluonnokset-12-2016) Jämsä jäisi Keski-Suomeen ja Kuhmoinen vaihtaisi Pirkanmaan maakuntaan. Sinänsä kummallinen päätös, koska Jämsä ja Kuhmoinen ovat tehneet yhteistyötä pitkään mm sosiaali- ja terveystoimen osalta. Tälläkin hetkellä Jämsä järjestää Kuhmoisten sote-palvelut. Nyt täytyy vain toivoa, että laki menee läpi eduskunnassa eikä taas karahda perustuslakivaliokuntaan, kuten edellisellä kerralla.

Syksyllä 2016 olin mukana siinä ryhmässä, jotka allekirjoittivat aloitteen kaupunginjohtajan irtisanomiseksi. Meidän mittamme tuli täyteen asioiden hoitamattomuuden suhteen ja siksi jätimme aloitteen. Nostimme niin sanotusti kissan pöydälle asioiden parantamiseksi. Aloite käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 7.11.2016. Valtuuston demokraattisen päätöksen mukaisesti aloite ei johda toimenpiteisiin eli asia lakaistiin maton alle ikään kuin mitään ei olisikaan tapahtunut. Mitä salattavaa tai pelättävää onkaan kaupunginjohtajaan luottavilla henkilöillä, kun aloitetta ei edes tutkittu? Asioissa täytyy olla jotain perää, jos johtavat luottamushenkilöt allekirjoittivat aloitteen. Eivät kaikki 14 voi olla väärässä. No, tällä valtuuston päätöksellä mennään eteenpäin tämän valtuustokauden loppuun 31.5.2017 saakka. Osa valtuutetuista kuitenkin kulkee edelleen silmälaput silmillä ja korvatulpat korvilla kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Pirittaa lainatakseni. Sen voin kyllä todeta, että kaupunginjohtaja on terävöittänyt asennettaan ja toimintatapaansa aloitteen jälkeen. Saas nähdä kauanko se kuherruskuukausi kestää… optimistina voisin toivoa, että ikuisesti!

Sosiaalisessa mediassa eli Facebookissa ja Twitterissä olen ollut aktiivisempi kuin täällä blogin puolella. On helpompaa kirjoittaa lyhyt viestin somen puolelle kuin vähän pidempää tekstiä tänne. Lisäksi blogin päivittäminen vaatii aina tietokoneen olon eikä se onnistu yhtä helposti kännykästä kuten tuo somen päivittäminen. Tänä syksynä aika on tuntunut olevan kortilla muutenkin. Kotona ollessa tietokone on useimmiten jäänyt avaamatta.

Heinäkuussa verkostoiduin useammassa tilaisuudessa ja tästä joku kysyikin Facebookin puolella. En silloin analysoinut asiaa tarkemmin, vaan teen sen nyt. Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa olin edustamassa Jämsää. Konsertin jälkeen illallisen yhteydessä keskustelin Keski-Suomen vaikuttajien kanssa ajankohtaisista asioista liittyen Jämsän suuntaan ja Keski-Suomen tilanteeseen. SuomiAreenalle Poriin pääsin Keski-Suomen liiton väen kanssa. Osallistuin siellä samaan ohjelmaan kuin liiton väki. Eräässä tilaisuudessa tapasin Pirkanmaan maakuntahallituksen väkeä. Heidän kanssaan keskustelu kääntyi myös tulevaan maakuntauudistukseen. Kun olen käynyt erinäisissä tilaisuuksissa edustamassa Jämsää, niin muutkin vaikuttajat tietävät kuka minä olen ja minä tunnen muita vaikuttajia. On helpompi mennä juttusille asian jos toisenkin tiimoilta ja ottaa myöhemmin yhteyttä, kun tiedämme tai tunnemme toisemme. Käyntikortit vaihtavat omistajaa ja niistähän ne yhteystiedot löytyvät. Tämä on verkostoitumista parhaimmillaan.

Kuntavaalit ovat 9.4.2017, ja olen jo allekirjoittanut ehdokassuostumuksen. On kuntalaisten päätettävissä, jatkuuko poliittinen toimintani vai ei. Muista käydä äänestämässä!

Kommentoi kirjoitusta.

Ruoho vihreämpää aidan takana?

Sunnuntai 7.2.2016 klo 22:22 - Merja

Olen huomannut viime viikkoina, että maakunnan valintaan suhtaudutaan enemmän tunteella kuin järjellä. Valintaa tehdään terveyspalvelut edellä, koska olemme saaneet hyvää terveyspalvelua juuri TAYS:ssa. Maakunnan valinnassa terveyspalvelut eivät ole tärkeimmässä roolissa, koska ministeriössä valmistellaan lakia valinnanvapaudesta. Jokaisella on jo nykyäänkin vapaus valita missä sairaalassa tulee hoidetuksi. Lisäksi meillä Jämsässä säilyy sairaala ja sote-lähipalvelut ainakin seuraavat 10 vuotta terveydenhuollon ulkoistuksen myötä. Siksi sotea ei kannata ylikorostaa maakuntaa valitessa. Oman sairaalamme asema olisi vahvempi Keski-Suomessa, jossa on vain yksi sairaala Jämsän sairaalan lisäksi kuin Pirkanmaalla, jossa on useita sairaaloita.

Millä sitten on merkitystä? Tulevaisuuden maakunta järjestää myös muita palveluita mm. pelastustoimen, rakennusvalvonnan ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuollon. On suunniteltu myös yksityistieavustusten siirtoa maakunnan hoidettaviksi. Epäilen, etteivät Tampereen liikennejärjestelyt tulleet yhdellä kohutunnelilla lopullisesti valmiiksi.

Maakunnat saavat EU:lta aluekehitysrahaa, joka on Pirkanmaalla vajaa puolet siitä mitä se on Keski-Suomessa. Tukitasolla on merkitystä. Ei ole sattumaa, että merkittävimmät maatalouden investoinnit on Jämsässä tehty pohjoisempaan vyöhykkeeseen jääneillä alueilla. Pirkanmaa kehittyy 3-tietä pitkin Tampereelta etelään. Jämsä ei ole sillä suunnalla, vaan aivan toisaalla. Keski-Suomessa kehitys kulkee akselilla Jämsä-Jyväskylä-Äänekoski.

Maakunnan vaihdos on iso riski koko kunnalle. Palvelurakenteet ja yhteistyökuviot pitää laittaa joka sektorilla uusiksi. Virkamiesten pitää sopia kuntalaisten palveluista uusien maakunnallisten virkamiesten kanssa. Yhdistysten väkeä odottaa myös melkoinen myllerrys.

Luottamushenkilöt valvovat oman kunnan etua maakunnassa. Tällä hetkellä verkostomme on laajempi Keski-Suomessa. Jos maakuntamme vaihtuu Pirkanmaaksi, verkostojen rakentaminen pitää aloittaa lähes alusta. Ei riitä, että vain muutamalla poliitikolla on verkostot valmiina Pirkanmaalla. Kunnollista uutta verkostoa ei rakenneta muutamassa vuodessa.

Haluammeko olla ainakin seuraavan vaalikauden tai jopa kaksi heikoilla verkostoilla puolustamassa muuttotappio Jämsän etua Pirkanmaan kasvavien muuttovoittokuntien joukossa? Pystymme varmasti ajamaan Jämsän etua paremmin Keski-Suomessa toiseksi suurimpana kuntana kuin Pirkanmaalla seitsemänneksi suurimpana kuntana.

Missä Jämsän etu toteutuu parhaiten? Keski-Suomessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keski-Suomi, Pirkanmaa

Ansaitulle kesätauolle...

Perjantai 26.6.2015 klo 17:01 - Merja

Viimeiset kokoukset ennen kesätaukoa on pidetty. Maanantaina kaupunginvaltuusto uusi päätöksensä soten ulkoistamisesta 12 valtuutetun jäävätessä itsensä. Minäkin jääväsin itseni, vaikka itse asiassa ei olisi tarvinnut. Kaupunginhallituksen päättäessä asioista minun pitää jäävätä itseni, mutta valtuustossa en olisi ollut jäävi. Näin minua ohjeisti kaupunkimme uusi hallintojohtaja. No, otin kuitenkin varman päälle tällä kertaa. Kaikesta voi ja pitää oppia itsekin.

Kaupunginvaltuusto myös hyväksyi periaatteet Himoksen kylpylähankkeeseen osallistumiseen. Eurot päätettiin ja valtuudet asian eteenpäin viemiseksi. Kaupunginhallitus toimeenpanee valtuuston päätökset.

Koko kevätkausi on ollut poliittisesti haastava: eduskuntavaalit, sote-ulkoitus ja viimeisenä Himoksen kylpylähanke. Paljon neuvotteluja tapahtuu julkisuudelta piilossa ja hyvä niin, sillä keskeneräisten asioiden julkistaminen laittaa vaan vääriä luuloja ja uskomuksia liikkeelle.

Politiikkahan on yhteisten asioiden hoitoa, ja olenkin kiitettävästi saanut yhteydenottoja asiasta jos toisestakin kuntalaisilta. Kiitos niistä! Parhaani mukaan olen asioita vienyt eteenpäin.

Hyvää kesää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustoa ja väsymystä

Tiistai 11.11.2014 klo 9:40 - Merja

Valtuuston kokouksesta on kulunut jo viikko ja pikku hiljaa alan toipua tästä suunnattomasta väsymyksestä. Väsymyksestä, joka on minulle outo ja harvoin ilmestyvä asia. Taisin käydä koko lokakuun ylikierroksilla. Kun 3.11. valtuuston kokous oli ohi, niin väsymys iski. Lokakuun viimeisen viikon ja edelleen olen ollut puolikuntoinen kovan yskän ja nuhan takia. Äänikään ei ole ollut normaali, vaan käheämpi. Toipumista on siis usealla saralla. Valtuuston puheenjohtakin on vain ihminen eikä poliittinen kone.

Syys-lokakuun vaihteessa tajuntaani iski uuden sote-järjestämislain vaikutukset Jämsään ja asialle oli pakko tehdä jotain. Pallo vierähti liikkeelle 6.10. valtuuston kokouksessa ja ensimmäinen maali oli 3.11. valtuuston kokouksessa, jossa Jämsän kaupunginvaltuusto päätti kilpailuttaa suurimman osan sote-palveluista. 3.11. kokouksessa asiaa esitettiin pöydälle jätettäväksi peräti kaksi eri kertaa. Tulos oli toisella kerralla muutaman äänen myötämielisempi pöydälle jättämisen puolesta. Tähän mennessä kokouksessa oli käyty keskustelua sote-asian tiimoilta noin kaksi tuntia. Jos keskustelu olisi jatkunut vielä noin neljä tuntia, niin ehkä päätös pöydälle jättämisestä olisi syntynyt tai sitten ei. Järki vihdoin voitti ja päästiin äänestämään asiasta.

Päätös kilpailuttamisesta tehtiin demokraattisesti ja sen mukaan mennään nyt eteenpäin.

Kommentoi kirjoitusta.

Voihan sotesoppa!

Lauantai 4.10.2014 klo 20:14 - Merja

Päälinjat uudesta sote-lakiluonnoksesta on hyväksytty maaliskuussa suurimpien puolueiden toimesta. Tiedotustilaisuus asiasta oli melkeinpä mahtipontinen. Tässä tapauksessa, kuten monessa muussa vastaavassa, pahin löytyy yksityiskohdista. Lakiluonnos itsessään on selkeää tekstiä, mutta perustelut ovatkin vähemmän selkeitä.

Olen lukenut sote-lakiluonnoksen perusteluineen. Olen käynyt tilaisuudessa jos toisessakin sekä Keski-Suomessa että Pirkanmaalla. Mitä enemmän tietoa olen saanut ja mitä enemmän olen muiden kuntien luottamushenkilöiden kanssa puhunut, niin vahvistuu se tunne, että tämä on keskittämisoperaatio. Tosin eräs entinen ministeri lausui taannoin Jyväskylässä jotain muuta.

Ketä pitäisi uskoa? Heitä, jotka vakuuttavat, että odotellaan lain voimaantulo ja katsotaan mitä tuleman pitää… vai heitä, jotka kulkevat omia polkujaan ja haluavat siten turvata oman kunnan lähipalvelut ja työpaikat. Daavid ei olisi pärjännyt Goljatille, ellei hän olisi hyödyntänyt omia vahvuuksiaan. Mekään emme tule pärjäämään, jos annamme isompien sanella pelin säännöt.

En halua jäädä odottamaan. Painavana perusteluna on kaikki ne työpaikat Jämsän sairaalassa. Osa niistä varmasti jää olemaan, vaikka odottelisimmekin. Oma veikkaukseni on, että puolet sairaalan työpaikoista eli noin sata häviää, jos odottelemme. Onko meillä siihen varaa? Noin sadan uusi työpaikka olisikin sitten toisessa kunnassa. Jääkö koko perhe Jämsään edelleen asumaan? Käyvätkö he Jämsässä kaupassa, vaikka asuvat toisella paikkakunnalla? Tuskin.

Jämsän sairaalan tulevaisuudesta ovat kiinnostuneet ainoastaan jämsäläiset ja muutama yksityinen sote-palveluja tuottava firma. Nyt on aika kilpailuttaa Jämsälle kumppani. Sitten yhteisvoimin tuottaisimme sote-palvelut jämsäläisille ja muidenkin kuntien asukkaille. Tällä ratkaisulla saisimme Jämsän sairaalan palvelut ja ennen kaikkea työpaikat säilymään.

Kela on kannattanut tällä viikolla ”raha seuraa potilasta” –mallia. Jämsän sairaala voisi jatkossakin palvella potilasjonojen kanssa tuskailevia asiakkaita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, kilpailutus

Tykkää minusta

Torstai 4.9.2014 klo 10:18 - Merja

Olen keski-ikäinen nainen. Sosiaalisesta mediasta eli tutummin somesta on tullut minulle arkirutiini. Käyn useamman kerran päivässä lukemassa Facebookista ystävieni kuulumiset ja tykkäämieni yhteisöjen tai asioiden ajankohtaisimmat tiedotteet. Hieman harvemmin seuraan Twitterissä esimerkiksi pääministerimme ajankohtaisia mietteitä. Kirjoitan someen myös omia kuulumisiani, kun asia tai ajankohta on sopiva. En ole se kaikista aktiivisin kirjoittaja ystäväjoukostani, mutta en myöskään se harvimmin kirjoittaja.

Olen vain yksi niiden monien joukosta, joille some on arkirutiini. Some palvelee päivittäisiä viestinvälitys- ja mediankulutustarpeita. Jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi. Somen käyttäjät haluavat pitää yhteyttä läheisiin, viihtyä ja rentoutua sekä myös saada ajankohtaisia tietoja ja uutisia. Nuoret ovat parhaiten omaksuneet somen käytön. Työpaikallani näen välitunnilla useamman nuoren penkillä vierekkäin istumassa, ja jokainen heistä käyttää omaa älypuhelintaan selaten somesta kavereiden kuulumisia tai he jopa viestittelevät toisilleen reaaliaikaisesti netin välityksellä.

Kaikki eivät kuitenkaan halua olla mukana sosiaalisessa mediassa. Se valinta heille suotakoon. Kukin antaa elämästään ja itsestään sen verran kuin itse haluaa. Minä haluan jakaa luottamushenkilönä lisää ajankohtaisia asioita sosiaalisessa mediassa. Olen perustanut Facebookiin sivun julkisuuden henkilölle nimeltä Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Tästä voi tykätä tai olla tykkäämättä. Jos painaa Tykkää-painiketta, niin Facebookin seinällesi ilmestyy myös minun kuulumisiani Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Sivun tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta poliittisen päätöksenteon ja kuntalaisten välillä. Hyvä puoli tässä viestintäkanavassa on se, että viestin lähettäjillä on nimet ja kasvot, toisin kuin niillä nettipalstoilla, jonne nimettöminä kirjoitellaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: some, Facebook

Uusi valtuustokausi ja uudet kujeet...

Maanantai 21.1.2013 klo 8:00 - Merja

Toinen valtuustokauteni alkaa käytännössä maanantaina 21.1.2013. Jos asiat menevät niin kuin on neuvoteltu, minut valitaan Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Valtuuston vanhin valtuutettu johtaa valtuuston ensimmäistä kokousta kunnes puheenjohtajisto on valittu.

Valtuuston puheenjohtajan luottamustoimi tuo minulle myös puhe- ja läsnäolo-oikeuden Jämsän kaupunginhallituksen kokouksiin. Se tietääkin kokouksia enemmän kuin viime valtuustokaudella. Kaupunginhallitus kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen ja kolmas maanantai. Maanantai-illoille ei tarvitse siis suunnitella muuta harrastusta.

Hyvin alkanut työ sote-tilaajalautakunnassa saa toivottavasti jatkoa muissa sote-toimialan luottamuselimissä jopa maakunnallisestikin. Opin paljon sote-puolen asioista, joten olisi hienoa päästä hyödyntämään sitä osaamista edelleenkin. Sivistystoimialalla olisin enemmän asiantuntija, mutta ainakaan Jämsässä en sen puolen luottamustoimiin pääse, koska työnantajani on Jämsän lukio.

Kaikkea sattuu ja tapahtuu… liikenteessä varsinkin talviaikaan. Onneksi tänä talvena on runsaasti lunta ja meillä iso auto ja suojelusenkeleitäkin matkassa mukana. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuuston kokouksesta tullessani 14.12. olin mukana kolarissa 9-tiellä Muuramessa. Autoni kylkeen ajettiin stop-merkin takaa. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin. Selkäsärkyä olen potenut kolarin jäljiltä vähän liiankin pitkään, mutta nyt vaikuttaa hyvältä, neljäntenä päivänä ilman särkylääkettä. Tila-automme kärsi pahemminkin ja on vielä korjattavana. Tammikuun lopulla meidän pitäisi saada oma automme takaisin ja sen jälkeen onnistuu reissaaminen koko perheen kesken yhdellä autolla. Moiset reissut on jääneet nyt väliin, koska olisi ollut pakko lähteä kahdella autolla. Kuusi henkilöä ei mahdu viiden hengen autoon.

Elokuussa alkanut vuorotteluvapaani jatkuu vielä heinäkuun loppuun saakka. Syksy kului ensin kunnallisvaalien valmisteluiden ja itse vaalityön parissa. Vaalien jälkeen olen ollut neuvottelemassa paikoista ja joulun lepäsin perheeni kanssa. Ehkäpä keväällä minulla on enemmän aikaa itselleni sekä kaikille niille tekemättömille kotitöille, jotka eivät tunnu kotoa karkaavan minnekään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto, kolari, vuorotteluvapaa

WAU!! JA ISO KIITOS KAIKILLE!

Sunnuntai 4.11.2012 klo 12:00 - Merja

194 ääntä!! Enpä uskonut itsekään näin suureen äänimäärään! Realistinen tavoite mielessäni oli noin 120 ääntä, joten olin todellakin positiivisesti yllättynyt moisesta äänimäärästä. Hymy oli todella leveää pari päivää vaalituloksen selvittyä ja minun ollessa Jämsän tulosten toisella sijalla. Keskiviikkona hymy hyytyi hiemän, kun selvisi, että Votelle löytyi yksi ääni lisää ja että olimme tasan samassa äänimäärässä. Keskusvaalilautakunta arpoi keskinäisen järjestyksemme keskiviikon kokouksessaan, ja Votehan sen arvonnan voitti. Olisin mielelläni ollut välillä se parempi! No, onneksi arvonnan tuloksella ei ole tässä tilanteessa mitään käytännön merkitystä, kun kummankaan valtuustoon pääsy ei ollut arvonnan tuloksesta kiinni.

Viimeisellä vaaliviikolla edustin Keskustaa neljässä vaalipaneelissa ja mielestäni onnistuneesti. YLE Keski-SUomen vaalipaneelissa tiistaina 23.10. kysymyksiin vastattiin suorassa radiolähetyksessä. Vastaukseni olivat palautteen perusteella selkeitä ja ääneni sopi loistavasti radioon. Omana kokemuksena tämä vaalipaneeli on erittäin positiivinen.

Toinen vaalipaneeli oli keskiviikkona 24.10. Jämsänkoskella. Alunperin ajattelin meneväni kuin "suden suuhun", mutta hyvin selvisin. Paneelissa oli enemmän kuunteluoppilaana kuin panelistina johtuen ehdokkaiden suuresta määrästä yleisössä. Kunpa panelistit muistaisivat vastata ennemmin vetäjän kysymykseen kuin kommentoida edellistä panelistia. Luuli paneelin jälkeen, etten saisi yhtään ääntä Jämsänkoskelta, mutt sainpas kuitenkin :)

Torstaina 25.10. osallistuin sekä Jämsän lukion että OAJ:n vaalipaneeliin. Lukion vaalipaneeli oli parempi asiallisine kysymyksineen kuin taas OAJ:n paneelissa päästiin asiaan vasta paneelin päätyttyä.

194 ääntä. Kohta loppuvalla valtuustokaudella tekemäni työ on siis ollut oikeanlaista, samoin kuin tekemäni työ Keskustan hyväksi. Neljä vuotta sitten hyvin alkanut työ jatkuu samoin panoksin. Mikäs tässä harrastaessa, kun harrastus on erittäin mielekästä :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, työ, vaalipaneeli

Brysselin keikka kesken kuntavaaleihin valmistautumisen

Perjantai 12.10.2012 klo 22:22 - Merja

Toukokuussa 2012 opiskelukaverini Anne Keravalta laittoi Facebookin kautta viestin, jossa hän kertoi EU:n uudesta Erasmus-ohjelmasta, jonne valittaisiin 100 EU:n alueella vaikuttavaa luottamushenkilöä. Anne kuuluu EU:n alueiden komiteaan, jonka alaisuudessa ohjelma on. Vaatimuksena oli, että luottamustoimen pitäisi jatkua 18 kuukautta ohjelman päättymisen jälkeen. Anne oli varmistanut Kuntaliitosta, että suomalainen luottamushenkilö, joka on ehdolla syksyn kuntavaaleissa, voi tulla valituksi ko. ohjelmaan.

Pohdin pitkään oman hakemuksen laittoa, vaikka tiesin olevani ehdolla syksyn vaaleissa. Laitoin hakemuksen menemään viimeisenä hakupäivänä mieheni suostumuksella. Ohjelman mukaanpääsy toisi tullessaan ainakin kolme useamman päivän pituista ulkomaan reissua. Kahden viikon päästä saapui sähköposti asiaan liittyen: minut oli hyväksytty mukaan! Julkistin asian vasta elo-syyskuussa asian ollessa enemmän ajankohtainen.

ERASMUS for local and regional elected representatives on ohjelman virallinen ja oikea nimi. Ohjelman tarkoituksena on lisätä paikallisesti ja alueellisesti valittujen henkilöiden tietoutta EU:n päätöksenteosta. Ohjelmaan kuuluu ensin neljän päivän osallistuminen Brysselissä EU:n Open Days –tapahtumaan lokakuussa, vierailu jossakin EU:n kaupungissa talven aikana sekä päätösseminaari touko-kesäkuussa Brysselissä. Olen kuluvan lukuvuoden vuorotteluvapaalla, joten minulla on toivottavasti hyvin aikaa matkustaa ja tutustua paremmin päätöksentekoon EU:ssa. Tosin harmittavasti ohjelman ensimmäinen osuus osuu keskelle kuntavaaleihin valmistautumista lokakuun alkupuolella, mutta elämähän on valintoja täynnä. Ei vaaleissa menestyminen yhteen reissuun kaadu!

Saavuin Brysseliin maanantaina 8.10. samassa lentokoneessa toisen ohjelmaan päässeen suomalaisen kanssa. Ohjelman ensimmäinen osuus oli lounas, jossa oli tarkoitus tutustua toisiin ohjelmaan päässeisiin. Huomasimme nopeasti, että lähes kaikista muista maista oli enemmän osallistujia kuin Suomesta ja he juttelivat keskenään omaa kieltänsä, joka ei ollut englanti. Varsinaista ryhmäytymistä meillä ei ollut koko Brysselissä olon aikana, harmi. Tunnistimme toisiamme keltaisesta kaulanauhasta ja toisten kanssa osuin jopa samoihin workshoppeihin, jolloin tutustui paremmin.

Meidän oli määräys osallistua 5-6 workshoppiin. Osallistuin viiteen, joista antoisin oli otsikolla ”Healthy ageing”. Tässä workshopissa mietittiin euroopan ikääntymistä ja sen seurauksena väestöpyramidin muuttumista ja siihen varautumista etukäteen. Luennoitsijat olivat hyviä, ja luentojen jälkeinen keskustelu myös. Mielenkiintoista kuulla eri maiden tilanteita. Tässä workshopissa esiteltiin myös Tampereen seudun ratkaisu ikääntyvien ihmisten asuinoloihin nimeltään Härmälä campus. Harmi vaan, että jotkut luennolle osallistuvat ymmärsivät asian olevan ikääntyvien lokeroimista. Hämmästyttävä tosiasia, jonka workshopissa kuulin, oli se, että vanhuksella on keskimäärin 4 eri ihmiskontaktia viikon aikana. Se on vähän, mutta niin totta!

Neljä päivää Brysselissä oli verkostoitumista parhaimmillaan! Uusia ulkomaisia tuttavuuksia, EU-tietoutta lisää, englannin kielen puhumista ja kuuntelua sekä kaupunkikävelystä korkokengissä kipeytyneet jalkaterät… siitä oli tämä elämäni ensimmäinen Brysselin reissu tehty.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Bryssel, vaalit

Syksyn vaalit lähestyvät vuorotteluvapaan viettäjällekin

Maanantai 24.9.2012 klo 23:47 - Merja

Kunnallisvaalit 2012 lähestyvät ja sen kunniaksi kirjoitan peräti toisen blogikirjoituksen tänne puolen vuoden sisään. Tämä on niin tyypillistä minua... olen mukana politiikassa hoitamassa yhteisiä asioita, mutta oman mielen purkaminen jää taka-alalle. Tietokoneen ääressä on tullut tänä syksynä vietettyä uskomattoman paljon aikaa, joten omalla ajalla neulon mieluummin lapsille lapasia tai miehelle villasukkaa tai omaa huivia kuin näpytän tietokonetta.

Syksyllä aloitin vuorotteluvapaan viettämisen ja aion olla vuorotteluvapaalla koko tämän lukuvuoden. Toistaiseksi tyhjää aikaa ei ole ollut "vapaan" merkeissä. Sen verran paljon tulevat kunnallisvaalit ovat minua työllistäneet Keskustan Jämsän kunnallisjärjestön puheenjohtajan ominaisuudessa. Ladies´ Circle Suomi-Finlandin rahastonhoitajan pesti on myös vienyt jonkin verran aikaa. LCSF:n käytössä oleva kirjanpito-ohjelma on eri kuin mikä meillä on maatilan käytössä kotona.

No, vaalien jälkeen minulla on varmaankin enemmän aikaa keskittyä itseeni käymällä jumpassa, lenkillä ja vaikkapa neuloa. Odottaahan nuo komerotkin raivaamista ja eiköhän niidenkin vuoro tule ennen lukuvuoden loppumista. Positiivista mieltä pitää aina olla ja tavoitteita! :)

Tänään maanantaina oli valtuuston kokous, jossa keskusteltiin pitkään vuoropäiväkodista. Euro on vahva konsultti siinäkin asiassa. Jos tietty budjetti päiväkodin tekemiselle on olemassa, niin se ei saa ylittyä tässä kurjassa taloustilanteessa. Onko paikkakaan paras mahdollinen, ei välttämättä.

Lukion tilaselvityksestä oli valtuustolla iltakoulu ennen kokousta. Kuulin selvityksen esittelyn jo kolmannen kerran (ensin henkilöstö, sitten kaupunginhallitus ja tänään kaupunginvaltuusto) ja aina tuntuu putkahtavan uusia huomioonotettavia seikkoja. Asia ei todellakaan ole itsestään selvä, vaikka näin voisi luulla lukion opettajan ajattelevan. Euro on taas vahva konsultti, mutta paljon muitakin asioita pitää ottaa huomioon. Lukion pitää säilyä vetovoimaisena!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, vuorotteluvapaa

Vuosi on kulunut... taas

Tiistai 17.4.2012 klo 23:53 - Merja

Eduskuntavaalien äänestyspäivä oli vuosi sitten 17.4.2011. Pesti Voitto Suosaaren kampanjapäällikkönä huipentui äänestyspäivän tuloksen odotukseen ja vaalivalvojaisiin.

Kiersin Voten mukana Keski-Suomea. Tosin joka paikkaan en päässyt omien töitteni takia mukaan. Tutustuimme uusiin ihmisiin, joista osa oli keskustalaisia vaikuttajia Keski-Suomessa. Toreilla, teltalla ja Voten kampanjatoimistossa Jämsässä oli mukava jutella päivänpoliittisia asioita tai vaikka vaan päivän ja viikon säästä. Kelit eivät aina suosineet vaalikampanjointia. Lumisadetta ja pakkasta riitti, kuten myös liiankin lämpöisiä kesäpäiviä edellisen kesän kierroksella.

Voten vaalikampanjan aikana opin ainakin yhden asian: ajamaan asuntoautoa. Mukavat keskustalaiset kontaktit säilyvät, ja nyt on mielekästä osallistua erilaisiin Keskustan tapahtumiin, kun tunnistaa porukan keskeltä tuttuja kasvoja. Kampanjointi toisen henkilön menestyksen eteen oli mielenkiintoista ja mielekästä puuhaa. Parhaani tein, kuten Votekin, mutta minulle jäi myös asioita mieleen, jotka ensi kerralla tekisin vieläkin paremmin.

Jämsän poliittisella kentällä mietitään tällä hetkellä talouden tasapainottamista. Eri hallintokuntien virkamiehet tekevät esityksiä, ja poliittiset ryhmät miettivät myös asioita omien arvojensa pohjalta. Tulojen pitäisi kattaa menot, niinhän se enemmän yksinkertaistettuna menee, vai kuinka? Mutta kuinka saada menoja hillittyä niin, että tulot tosiaan riittävät, onkin sitten toinen asia. Valtuutetut joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä vielä tämän vuoden aikana. Nimettömänä nettipalstoilla on helppo moittia päätöksentekijöitä jälkikäteen varsinkin niiden, jotka eivät itse ole vaikuttamassa tai jotka eivät halua osallistua päätöksentekoon.

Sairastin ennen joulua melkoisen ärhäkän keuhkokuumeen. Tautia sairastaessa kotona oli aikaa tuumata asioita ja niiden tärkeysjärjestystä. Omasta kunnosta ja jaksamisesta täytyy huolehtia, muuten oma kroppa sanoo työsopimuksen irti. Kalenteri ei saa täyttyä liikaa, vaan joka viikolla pitää olla aikaa omalle itselle joko hyvän hikijumpan tai kotoilun merkeissä.

Mieheni pyysi minua tekemään netissä persoonallisuustyyppitestin. Tuloksena oli ”tehokas suorittaja” ja se ei ollut minulle mikään yllätys. Tehokas voin olla, mutta välillä voi sanoa myös sanan ”EI”. Tämäkin taito pitää erikseen opetella. Testi tarjosi myös toista vaihtoehtoa: ”vahva vaikuttaja”. Tämänkin allekirjoitan, mutta en täysin.

Lapset kasvavat. Meidän perheessä ei ole enää alle kouluikäisiä ja esikoinenkin pääsee ripille ennen kesää. Rippijuhlien onnistuminen vaatii tehokasta delegointia kuten kaikenlainen ryhmässä toimiminen. Jokainen on vastuunsa ansainnut.

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi vuosi 2011 ja uudet haasteet!

Sunnuntai 2.1.2011 klo 12:00 - Merja

Eduskuntavaalit 2011

Voitto Suosaari on keskustan kansanedustajaehdokas eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2011. Olen Voiton vaalipäällikkö.

Jämsästä on ehdolla monta henkilöä eri puolueista eli yksistään Jämsän äänillä ei kukaan ehdokas mene läpi. Harmi. Puolueet olisivat voineet tehdä yhteistyötä ja olla jonkun ehdokkaan takana yhtenäisenä rintamana. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan katseet on suunnattava koko maakuntaan äänien saamiseksi Voitolle.

Vaalityö Voiton saamiseksi eduskuntaan alkoi jo juhannusviikolla kesäkuussa 2011. Silloin ilmestyi Vekkarin ja Suur-Keuruun välissä ensimmäinen Voitto Suosaari -liite, jossa esittelimme Voiton. Toinen liite ilmestyi samojen lehtien välissä isänpäivän alla. Esittely jatkui. Keväämmällä ilmestyy vielä lisää liitteitä. Keskusta-puolueen yleinen vaalislogan on "Asiaa."  ja sen mukaan aiomme mekin edetä.

Kampanjatoimisto Jämsän keskustassa avataan ensi viikolla. Voitto päivystää toimistossa parhaansa mukaan ja kahvia on kampanjatoimistossa tarjolla koko ajan. Tervetuloa!

Jos haluat mukaan vaalityöhön tai jos haluat tukea vaalityötämme rahallisesti, niin ota yhteyttä minuun joko puhelimitse tai sähköpostilla.

 

Keskustan Jämsän kunnallisjärjestö ry

Minut valittiin lokakuun lopulla kunnallisjärjestön syyskokouksessa kunnallisjärjestön puheenjohtajaksi vuodelle 2011. Entinen puheenjohtaja Mika Kyrö siirtyy varapuheenjohtajaksi. Sihteerinä jatkaa Leena Pärnäjärvi.

Tavoitteena vuodelle 2011 on saada kaikki aktiiviset toimijat samaan yhdistykseen. Keskustan hierarkia Jämsässä kattaa 9 paikallisyhdistystä ja yhden kunnallisjärjestön, jossa paikallisyhdistykset ovat jäseninä. Henkilöjäseniä kunnallisjärjestöllä ei ole. Jokaisella paikallisyhdistyksellä on muutama toimija ja se on liian vähän. Kun saamme kaikki samaan pitäjäyhdistykseen, niin yhdistämme voimamme ja toiminta vahvistuu.

Hieman jännittää... minä vain vähän aikaa keskustan toiminnassa mukana olleena jo puheenjohtajana... Noh, kunhan hoidan asiat niin kuin tapanani on, niin kaikki onnistuu!

 

Perhe ja arjen työt

Lapset kasvavat koko ajan. Nuorimmaisemmekin aloittaa elokuussa koulun Jokivarren koulussa. Samalla kahden vanhemman koululaisen kouluksi muuttuu samainen Jokivarren koulu. Pienen koulun käytänteet muuttuvat ison koulun käytänteiksi. Tytöt ovat niin sosiaalisia luonteeltaan ja koulussa on tuttuja kavereita esim eskariajoilta, joten isossa koulussa koulunkäynti sujuu varmasti yhtä hyvin kuin pienessäkin koulussa.

Esikoisemme jatkaa koulunkäyntiään Seppolan koulussa. Saas nähdä joko tämän vuoden lopulla suunnitellaan muuttoa uuteen yläkouluun Vitikkalan sillan kupeeseen.

Arki sujuu omalla painollaan lasten harrastuksien mukaan. Tältä kylältä on onneksi muitakin samoihin harrastuksiin meneviä niiin, että sovimme viikoittain yhteiskyytejä. Oman perheen kaksi autoa ja kuljettajaa helpottavat myös kyydityksiä. Vaikka jotkin harrastukset ovat kauempana, maalla on silti mukava asua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit 2011, keskusta

Koontia kuluneesta syksystä

Torstai 30.12.2010 klo 12:00 - Merja

Syksy vierähti nopeasti. Vastahan koulu ja työt alkoivat ja nyt ollaan jo joululomalla. Oikein nolottaa, kun olen tätäkin sivua päivittänyt liian harvoin. Koko syksyn on olleet vastassa ne samat tekstit... Olisikohan uuden vuoden lupauksesta apua...

Partalan koulun viimeisestä lukuvuodesta on jäljellä enää yksi kevätlukukausi. 13.12.2010 pidetyssä Jämsän kaupunginvaltuuston kokouksessa päätettiin supistaa kouluverkkoa uudelleen 29.12.2008 tehdyn päätöksen jälkeen. Oikeudenmukaisuus toteutuu. Lähes samanlaisilla oppilasennusteilla olevat koulut on päätetty lakkauttaa 1.8.2011.

Asiasta äänestettiin taas kaksi kertaa. Tietystikin faktojen ja lakkautettavien koulujen muuttuessa valtuutettujen äänestyskäyttäytyminen ei voi olla yhtäläinen kuin edellisellä kerralla. Tällä kertaa huomattava osa valtuutetuista äänesti tyhjää ensimmäisessä äänestyksessä kouluasiassa. Laura Haapala kirjoittaa tyhjää äänestämisestä Helsingin Sanomien NYT-liitteessä 15.10.2010:

"Olen keksinyt neljä syytä, miksi tyhjää kannattaa äänestää:

  1. Valtuutetun mielestä asia on merkityksetön.
  2. Valtuutettu ei tiedä asiasta tarpeeksi eikä siksi ota kantaa. On noloa, jollei pysty perustelemaan mielipidettään.
  3. Valtuutettu välttelee vastuuta. Jos päätös menee puihin, voi vedota siihen, ettei itse sitä kannattanut tai vastustanut, tilanteesta riippuen.
  4. Valtuutetun mielestä idea ei ole läpeensä huono, mutta vähän huono kuitenkin, koska sen keksi väärän puolueen edustaja.

Tyhjän äänestäminen ei ole neutraali, mielipiteetön vaihtoehto. tyhjä tarkoittaa käytännössä samaa kuin ei-ääni. Jollei jaa-ääniä ole valtuuston äänimäärän enemmistöä, ehdotus hylätään, vaikkei sitä olisi ei-äänillä vastustettukaan. Tarpeeksi monta tyhjää voittaa puoltavat äänet."

Minäkin äänestin tyhjää ensimmäisessä äänestyksessä koulujen lakkautusasiassa, mutta mikään näistä Laura Haapalan syistä ei päde minuun. Kaksi ensin vastakkain olevaa ehdotusta olivat mielestäni huonoja eivätkä hallituksen esityksen mukaisia, joten siksi äänestin tyhjää. Toisessa äänestyksessä olin hallituksen esityksen kannalla.

Samassa valtuuston kokouksessa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto

Jopas on ollut kiirettä...

Tiistai 8.6.2010 klo 23:11 - Merja

Niinhän minä lupasin useammin kirjoitella blogia... Nämä taitaa kuitenkin olla niitä aikuisen naisen ruuhkavuosia, ettei ehdi itseään paljoa ajatella ja omia kirjoituksiaan.

Oman ikäluokkani isoa luokkakokousta vietettiin 10.4.2010 Himosareenalla ja olin mukana järjestelemässä tapahtumaa. Paikalla meitä oli kaikkiaan 85 samaan aikaan ala-asteella, yläasteella tai lukiossa ollutta. Vietimme mukavan illan muistellen kaikkea kouluaikoina tapahtunutta. Paikalla olleista otettiin uudet "luokkakuvat", joista voi tunnistaa samalla luokalla olleita. Olimmehan me kaikki muuttuneet aikuisiksi sitten kouluaikojen. Sen verran nuoria kuitenkin vielä ollaan, että jotkut jaksoivat bilettää aamuun saakka ;-) KIITOS KAIKILLE MUKANA OLLEILLE!!

Jämsän yhteiskoulun ja yhteislukion entisten oppilaiden yhdistys vietti 30-vuotisjuhlaansa 24.4.2010 Seppolan koulun juhlasalissa. Juhlijoita oli noin 120. Vanhimmat juhlijat olivat jo yli 90 ja nuorin taisin olla minä, yhdistyksen sihteeri. Hoidin ison osan käytännön järjestelyistä ja vaikka itse sanonkin, niin juhlat onnistuivat hyvin! Juhlissa oli mukana aikaisempaa nuorempia entisiä oppilaita. Josko yhdistyksen jäsenistö alkaisi pikkuhiljaa nuorentua. 30-vuotisjuhlien ohjelmaan kuului myös juhlajumalanpalvelus Jämsän kirkossa 25.4.2010 ja muistomerkeillä sekä haudoilla käynti jumalanpalveluksen jälkeen.

Poliittisia kokouksia on ollut säännöllisesti pitkin kevättä, mutta niistä enemmän seuraavalla sivulla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Vuosi vierähti

Sunnuntai 14.2.2010 - Merja

Vuosi vierähti eikä ainuttakaan kirjoitusta tälle sivustolle... noh, eipä minuunkaan ole moni kuntalainen ottanut yhteyttä päivänpolttavissa asioissa tässä vuoden varrella...

Uusi vuosi meni, mutta helmikuinen lupaus voisi olla, että lupaan kirjoittaa tänne useammin kuulumisia niin poliittisella saralla kuin muitakin kuulumisia.

Poliittisella saralla olen ollut kiireinen vuonna 2009. Kesä oli rauhallista aikaa siltä osin, mutta koko viime kevät ja syksy meni kokouksissa tai papereita lukiessa. Valtuusto käsitteli monia tärkeitä asioita kuten veroprosentin nostamisen, strategian hyväksymisen ja vuoden 2010 talousarvion hyväksymisen. Talousarvio tosin revitään auki vielä tänä vuonna koska uusia säästöjä pitää löytyä.

Strategiaa valmisteltiin kahdessakin valtuustoseminaarissa konsulttiyrityksen johdolla. Kumma juttu kuinka vähän strategian valmistelu kiinnosti valtuutettuja.

Sote-tilaajalautakunta käsitteli sote-puolen budjettia ennen hallituksen ja valtuuston käsittelyä. Esitin lautakunnan kokouksessa psykososiaalisiin perheiden palveluihin kahta perhetyöntekijää lapsiperheitä varten. Sote-tilaajalautakunnassa esitykseni meni läpi, mutta hallitus tyrmäsi sen ehdotuksen. Valtuusto äänesti myös asiasta ja ehdotukseni kaatui äänin 19-24.

Harmi. Perhetyöntekijät olisivat auttaneet useampia apua tarvitsevia lapsiperheitä. Jos tällä konstilla pystyttäisiin välttämään yksikin uusi huostaanotto ja laitoshoito, niin perhetyöntekijöiden palkkaaminen olisi jo tienannut hintansa. Nuoren laitoshoito maksaa noin 90 000 euroa vuodessa.

Lapsi- ja perhetyöntiimi lähestyi kaikkia valtuutettuja sähköpostilla, mutta ilmeisen harva luki viestin tai kovin harvaa asia koskettaa. Sijoittamalla lapsiin sijoitamme myös tulevaisuuteemme!

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ KAIKILLE :-)

Kommentoi kirjoitusta.

Lyhyt kokous

Maanantai 2.2.2009 klo 19:27 - Merja

Toivoin lyhyttä valtuuston kokousta tälle illalle ja niinhän siinä sitten kävikin. Tietyt ryhmät olivat neuvotelleet luottamushenkilöpaikoista ja päässeet sopuun. Yhtään äänestystä ei tänä iltana tarvittu.

Seuraava valtuuston kokous on alustavasti sovittu olevan 27.4. (kansallisena veteraanipäivänä ja Merjan nimipäivänä ;-)  ). Lautakuntatyöskentely alkaa varmasti kuukauden sisään. Sitä ennen ehtii olla vielä yksi luottamushenkilökoulutus 17.2. jo kahden viikon päästä.

Tekemisen puute ei kuitenkaan ehdi iskeä tälle valtuutetulle. Kaikki koeviikon kokeet on vielä korjaamatta ja maatalouden verotus tekemättä. Kokeissa takaraja on 15.2. ja verotuksessa 2.3. Onneksi näihin päiviin on vielä aikaa.

Ja sitten omaan henkireikään eli pumppiin!!

Kommentoi kirjoitusta.

Täällä taas...

Keskiviikko 28.1.2009 klo 13:59 - Merja

On kulunut kuukausi ja kaksi viikkoa edellisestä kirjoituksestani. Ehkä se kertoo omasta kiireestä yhteisten asioiden hoidossa, ehkä omasta priorisoinnista.

Joulukuun kaksi viimeistä viikkoa kuluivatkin pieneltä osalta joulun vietossa ja isolta osalta kyläkoulu"taistelun" merkeissä. Oma lehtikirjoitus, kuulemistilaisuus, suomi24:n kirjoitus, kokoukset kylällä sekä valtuuston kokous aiheuttivat oman kiireensä. (Lehtikirjoituksemme ja suomi24-kirjoitukseni löydät näiltäkin sivuilta kohdasta kirjoituksia.)

Partalan koulun säästäminen oli poliittinen mahdottomuus tällä aikataululla. Edelleenkin voin kysyä MIKSI? Päätöksen perustelut eivät sovi nyt lakkautettuihin kouluihin yhtään. No, valitukset molempien koulujen lakkauttamisen osalta lähtenevät eteenpäin määräajassa.

Partalan koulu päätettiin lakkauttaa, mutta saimmepahan laihan lohdun eli vuoden jatkoajan. Tällä päätöksellä koululaisten vuorokurssit menevät kohdalleen oli vastaanottava koulu mikä tahansa. Tiedustelin vanhemmilta ennen valtuuston kokousta heidän toiveitaan lastensa jatkokoulusta. Vanhemmat haluavat lapsensa pysyvään kouluun, ettei lapsille tule liikaa koulunvaihtoja jo alakoulun (entiseltä nimeltään ala-aste) aikana.

Itse valtuuston kokous 29.12.2008 oli oikea maratonkokous kestäen 12 tuntia ja 15 minuuttia. Tuossa ajassa on toki mukana yksi puolen tunnin kahvitauko ja toinen vartin tauko. Asiat olivat tärkeitä ja niitä oli paljon. Lautakuntakierrokset puuttuivat tällä kertaa ja osa kysymyksistä virkamiehille olikin lautakuntakierrosten puuttumisen syytä. Mielenkiinto pysyi yllä lähes koko ajan. Ihmetyttää vaan, että tietyillä valtuutetuilla on sanottavaa ja kysyttävää ihan joka asiasta. Myönnän, etten tiedä kaikista asioista kaikkea tarpeellista, mutta sitä varten on olemassa toiset valtuutetut (samassa ryhmässä), jotka tietävät paremmin esim rakentamisesta ja maankäytön suunnittelusta.

Seuraava valtuuston kokous viime maanantaina 26.1.2009 olisi varmaan kestänyt lähes yhtä kauan, ellei valtuuston puheenjohtaja olisi keskeyttänyt kokousta reilun viiden tunnin jälkeen. Toimettomana en siellä kokouksessa ollut, sillä suhteellisten vaalien lautakunnan jäsenenä olin mukana järjestämässä suhteellista vaalia viiteen kertaan. Ensimmäinen vaali vei tunnin, loput vähemmän aikaa valtuutettujen tullessa tutuksi suhteellisen vaalin käytänteiden kanssa. Asioita kokouksessa ei ollut paljoa, mutta luottamushenkilöpaikkojen jako ei ollutkaan niin selvä asia ja suhteelliset vaalit toimitettiin niiden osalta. 14 toimielimeen piti valita jäsenet tai osa jäsenistä. Ainoastaan neljä toimielintä saatiin käsiteltyä loppuun eli 10 jäi vielä jäljelle.

Kokousta jatketaan ensi maanantaina klo 17. Olisikohan viikossa saatu sopua aikaan lopuista lautakuntapaikoista vai jatketaanko suhteellisten vaalien merkeissä loputkin lautakunnat?

Kommentoi kirjoitusta.

Kiehuu....

Lauantai 13.12.2008 klo 0:41 - Merja

Kuulin ja näinkin sitten iltapäivällä lapun, jonka koululaisemme toivat kotiin. Se koski koulun lakkauttamiseen liittyvää kuulemis- ja tiedotustilaisuutta ensi keskiviikkona. Jopa tuli ajoissa tämäkin kutsu...

Sen jälkeen olen soittanut useamman puhelun ja ollut niin vihainen, että oksat pois! Lakkauttamisen perusteet ovat kummalliset ja erittäin epätasa-arvoiset koulujen välillä.

Onneksi kirjoituksemme julkaistiin tänään Koillis-Hämeessä. Löydät se sivuvalikosta kohdasta Kirjoituksia.

Kiitos Jämsän kaupungille tästä hyvän joulun toivotuksesta... ARRRRGGGGGH!!!!!

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »