Hiljaista täällä

Maanantai 30.10.2023 klo 15:17 - Merja

Eduskunta vaalit menivät enkä olettanutkaan pääseväni läpi. Ääniä kuvittelin saavani enemmän kuin mitä sitten sain. Tosin sain jämsäläisiltä palautetta, että he eivät minua äänestä, koska haluavat pitää minut Jämsän lukiolla opettamassa matikkaa. No, mikäs siinä. Pitää unohtaa tuo ammattipoliitikkona oleminen ja vain harrastaa politiikkaa oman unelmatyön ohella.

En ole näitäkään sivuja päivittänyt enkä blogia kirjoittanut. Minä en vaan ole kirjoittaja, vaan olen enemmän numeroiden laskija ja asioiden toteuttaja. Syyslomalla pari viikkoa sitten tein sen päätöksen, että lopetan nämä kotisivut vielä tämän vuoden puolella.

Ehkä minun pitää kuitenkin joku kirjoitus tehdä vielä tällä viikolla Jämsän talouden tasapainottamisesta. Siihen pitää varata enemmän aikaa ja tänään sitä ei ole. Tämä vaan on sitä yksipuolista viestintää. Ennemmin juttelisin ihmisten kanssa puhelimessa tai naamatusten.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalipäivä lähenee

Perjantai 31.3.2023 klo 13:44 - Merja

Käythän katsomassa myös Fcebookin puolelta viimeisimpiä kuulumisiani

https://www.facebook.com/lahtinen.merja

Sunnuntaina on eduskuntavaalien vaalipäivä. Vielä on yksi kampanjapäivä jäljellä eli huominen lauantai. Olen ensin Jämsän Äijän aukiolla klo 9 - 11 (noin) ja sitten noin klo 12 alkaen Jyväskylän kävelykadulla. Tule juttusille, jos haluat vahvistusta sille, että juuri minä olisin se paras vaihtoehto kansaedustajaksi.

En ole valitettavasti ehtinyt kaikkiin Keski-Suomen kuntiin, koska minun on pitänyt hoitaa ne oikeat palkkatyöt. 14.3. alkoivat ylioppilaskirjoitukset ja matematiikan vuoro oli 22.3. Minulla oli viikko aikaa tarkastaa alustavasti opiskelijoiden vastaukset ja sain ne onneksi tarkastettua. Lukion päättöviikko alkoi eilen ja tämän sekä eilisen päivän kokeet piti tehdä.

Lisäksi Jämsän lukiossa oli syksyllä päätetty, että penkkarit järjestetään vasta tänään 31.3., jolloin abiturientit vierailivat vapaaehtoisten opettajien kotona edellisenä iltana. Priorisoin nämä "omat" nuoret kuitenkin kampanjoinnin edelle.

Ennakkoäänestys on alkanut viikko sitten keskiviikkona. Samana päivänä 22.3. Keskustan Keski-Suomen piiri kiersi Jämsän taajamissa useamman ehdokkaan kanssa. Äänestäjiä emme sinä päivänä paljoa tavanneet, koska keli oli todella huono ja räntää satoi vaakasuorassa lähes koko päivä. Minulle osui jonkinlainen flunssa kohdalle, joten parin seuraavan päivän kampanjoinnit jäi väliin.

Lauantaina 25.3. saimme valtiovarainministeri, Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon vierailulle Partalan koululle. Puolue oli unohtanut mainokset paikallislehdestä, joten somen ja sähköpostin välityksellä markkinoimme tapahtumaan. Annikaa oli tullut kuuntelemaan noin 40 henkilöä. Tässä alla vielä onnistunut poseeraus tapahtumasta.

Partala_Saarikko_250323.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalipäivä, eduskuntavaalit

Vaalikuplassa :)

Torstai 16.3.2023 klo 20:21 - Merja

Kirjoittelen päivittäin tuonne Facebookin puolelle ja päivitykseni eduskuntavaalikampanjoinnista ovat julkisia. Sieltä löydät myös kuvia, kun tänne niitä vähemmän jakelen. 

Merja Lahtinen | Facebook

Alla oleva kuva on otettu Karstulassa 14.3.2023. Minua haastattelee Satu Koskinen.

Karstula_140323.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: facebook

Työt haittaavat harrastusta

Torstai 2.3.2023 klo 20:48 - Merja

Opettajan työssäni minun pitää tuntien suunnittelun ja pitämisen ohella laatia ja korjata kokeita. Kolmanne jakson päättymiseen asti 3.2. minulla oli useampi opintojakso pidettävänä ja monet kokeet korjattavana kolmannen jakson päättöviikon aikana ja sen jälkeen. Osa opintojaksoista päättyy eri aikaan kuten ykkösten geometria tänä lukuvuonna. Koe oli vasta 24.2. eli viimeisenä päivänä ennen hiihtolomaa. Saman viikon keskiviikkona oli abien lyhyen matikan preliminääri eli ylioppilaskokeeseen valmistava koe. Nämä kaikki odottavat vielä korjaamista. Hohhoijaa. Ja opiskelijat jo alkavat kysellä kokeitaan takaisin.

Toinen työni on maatilan emäntänä ja minun vastuullani on se kirjanpito sekä verotuksen tekeminen. Arvonlisäverotuksen viimeinen jättöpäivä on 28.2. joten sekin oli tehtävä ajallaan. Helmikuun neljä viimeistä päivää ovat sujuneet kuittien parissa kirjanpitoa tehden ja veroilmoituksia laatiessa. Minulla on näissä onneksi apuna tietokoneohjelma, ettei tarvitse käsin laskea. Sainpahan kuitenkin jätettyä kaiken ajallaan!

Kaiken päälle tämän hetken tärkein harrastus eli ehdokkaana olo vaatii oman huomionsa. Vaalikoneisiin piti vastata. Osassa oli viimeinen päivä myös tällä viikolla, osassa jo aikaisemmin. Päivällä kirjanpitoa, illalla vaalikoneisiin vastaamista ja nukkuakin ehdin.

Vaalit kun ovat tasan kuukauden päästä, niin jos aikoo ilmoitella sanomalehdissä tai lehtien nettisivuilla, niin nekin on pitänyt varata ja ilmoituksen suunnitella. Onneksi on talvi"loma", jotta ehtii istua tietokoneen ääressä.

Vaikka vaalit lähestyvätkin, niin olen kuitenkin päättänyt hoitaa ne luottamustoimet mihin minut on valittu. Vapaita iltoja onkin maaliskuun aikana melko vähän. Vapaata ehtii pitää kesälläkin, jolloin ei ole opetustöitä eikä paljon kokouksiakaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokeet, verotus, tietokone

Työ alkaa

Maanantai 14.2.2022 klo 9:59 - Merja

Aluevaaleissa sain huimat 420 ääntä, joista jokaisesta pitää olla erittäin kiitollinen. KIITOS! En ole ikinä viettänyt niin jännittävää vaalien tulosiltaa kuin mitä sunnuntaina 23.1.2022. Välillä olin viivan yläpuolella ja välillä alapuolella. Tilanne muuttui koko ajan, kun kuntien ääniä saatiin laskettua. Jännitystä riitti vielä tulosillan jälkeen melkein kolme vuorokautta ennen vaalin tuloksen vahvistamista. Minulla Keskustan listalta viimeisellä läpimenneellä oli yhden äänen ero ensimmäiseen Keskustan varavaltuutettuun.

Aluevaalilautakunta vahvisti vaalin tuloksen keskiviikkoiltana 26.1.2022. Minun äänimääräni säilyi samana kuin myös listalla seuraavien, joten sitten uskalsin tuulettaa aluevaltuustopaikasta. Puhelin pirisi vielä illan mittaan ja viestejä tuli monesta suunnasta. JOku muukin taisi jännittää tulosta kuin minä.

Keskustan aluevaltuustoryhmä kokooontui ensimmäisen kerran perjantaina 28.1.2022, joka muuten on edesmenneen mummuni syntymäpäivä, Kallenpäivä. Minut valittiin Keskustan aluevaltuustonryhmän sihteeriksi. Onneksi saan apua piirin toiminnanjohtajalta, jolla on kaikkien yhteystiedot valmiina eikä minun tarvitse niitä alusta asti itse kerätä.

Viime viikon tiistaina hain Jyväskylän kaupungintalolta aluevaltuutetun tietokoneen ja sain aluevaltuutetun säähköpostiosoitteen. Vaatimuksena on, että kaikilla on samanlaiset koneet ja että minkään muun organisaation laitteita ei sallita ensimmäisessä kokouksessa. Aluevaltuutettu saa varmaan tietoonsa sellaista salassapidettävää tai/ja ei-julkista tietoa, joten on hyvä, että ne tiedot on tallessa vain yhdellä koneella.

Minut saa siis jatkossa kiinni myös osoitteesta etunimi.sukunimi(at)hyvaks.fi .

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaltuusto, Keskusta

Voihan korona!!

Perjantai 14.1.2022 klo 12:50 - Merja

Ja niin se korona iski meidänkin perheeseen! Yksi lapsista altistui keskiviikkona 5.1. ja hänen oireensa alkoivat perjantaina. Sunnuntaina 9.1. hän teki kotitestin, joka näytti positiivista. Viralliseen testiin hän pääsi maanantaina, ja sen tulos tuli tiistaina. Nykysäännösten mukaan sairastuneen pitää olla itse karanteenissa oireiden alkamisesta 5 päivän ajan. Näin ollen lapsen karanteeni päättyi virallisesti jo keskiviikkona 12.1. eli samana päivänä kuin hän sai soiton koronajäljityksestä. Tästä jo huomaa sen, että viranomaisten resurssit eivät enää riitä kaikkien tartuntaketjujen kiinnisaamiseen ja tauti ehtii levitä sairastuneen lähipiiriin. Korona tarttuu kuitenkin jo 1-2 päivää ennen oireiden alkua. Pelkästään tällä viikolla Jämsään on tilastoitu yhteensä 117 tartuntaa!!

Meidän koko perhe siis altistui koronalle yhden tartunnan myötä. Kahdella lapsella ja miehelläni ei ole vielä oireita ollut, mutta minulla ja toisella lapsella oli, joten kävimme testissä myöhemmin tällä viikolla. Minä kävin testissä tänään perjantaina. Me toiset testeissä käyneet vielä odottelemme tuloksia. Rokotesuoja meillä kaikilla onneksi on jo jonkin asteinen, ja se varmasti on tehnyt vain nämä lievät oireet mitä meillä osalla on.

Kotitestejä on monenlaisia ja olemme niitäkin tehneet, mutta negatiivista ne on näyttäneet. Siis mielenkiinnolla odotan virallisen testin tulosta, kun oireita kuitenkin minulla on. Voihan se olla, että olen saanut jonkun muun tulehduksen kurkkuuni. Onneksi ei sentäs ääni ole mennyt niin kuin noin kolme vuotta sitten.

Aluevaalien tiimoilta olin Jämsän torilla viime lauantaina ja jo altistuneena tietämättäni. Lauantaina illalla tein kotitestin ja tulos oli negatiivinen. Huomenna lauantaina minun pitäisi mennä taas Jämsän torille yhdessä muiden Jämsän ehdokkaiden kanssa, kun ennakkoäänestys on meneillään ja varsinaiseen vaalipäivään on enää reilu viikko. En kuitenkaan mene, koska virallisen koronatestin tulos ei ehdi tulla. Siis se ihmisten kohtaaminen jää nyt väliin minun osaltani ja täytyy luottaa omaan tunnettavuuteen, näihin kotisivuihin, sosiaaliseen mediaan sekä lehti-ilmoituksiin.

Onpahan nämä todella erilaiset vaalit ja varsinkin erilainen kampanjointi. Noin kymmenen päivän päästä jo tiedän mihin asti se riitti.

Hyvää viikonloppua ja pysykää terveinä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, testi, aluevaalit

Täällä taas pitkän tauon jälkeen

Tiistai 28.12.2021 klo 19:35 - Merja

Yli puolen vuoden tauko blogin kirjoittamisesta tuli tarpeeseen. Kuntavaalien jälkeinen kuukausi ja oikeastaan koko syksy on sujunut uuden arjen opettelussa. Se, että en ole enää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, aiheutti tunteen, että eihän minua enää tarvita. No, se luulo on osoittautunut kuitenkin vääräksi. Se kokemus ja verkosto minkä sain edellisen kahdeksan vuoden aikana on osoittanut tarpeellisuutensa maakunnallisissa luottamustoimissa mitä sain kuntavaalien jälkeen. Toivottavasti olen osannut riittävästi olla avuksi myös uudelle Jämsän kaupunginvaltuustolle ja sen puheenjohtajalle.

Ensimmäisellä valtuustokaudella 2008-2012 olin sote-tilaajalautakunnassa ja soten asiat tulivat jo silloin tutuiksi. Nyt pääsen uudelleen vaikuttamaan sen puolen asioihin sote-lautakunnan varapuheenjohtajuuden myötä. Tämä on hyvä ponnahduslauta tuleviin aluevaaleihin.

Olen siis ehdolla tammikuun 2022 aluevaaleissa numerolla 402.

Mistä aluevaaleissa on oikein on kyse?

Kunnat ovat aiemmin järjestäneet sote-palvelunsa itse kukin omalla tavallaan. Jämsässä suurin osa palveluista on ulkoistettu Jämsän Terveys Oy:lle. Sen perustamisessa minulla oli oma tärkeä roolini, mutta se on jo historiaa eikä siitä sen enempää. Demokraattiset päätökset yhtiön perustamiseksi teki kuitenkin Jämsän kaupunginvaltuusto. Muita sosiaali- ja terveystoimen palveluiden järjestämistapoja on monia kunnista riippuen. Eduskunta hyväksyi uudet sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen lait 23.6.2021. Lait tulevat voimaan porrastetusti siten, että viimeiset lait tulevat voimaan 1.1.2023, jolloin aloittaa Suomen 21 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

Jämsä kuuluu Keski-Suomen hyvinvointialueeseen. Hyvinvointialue järjestää 1.1.2023 alkaen kaikkien keskisuomalaisten asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen ja ensihoidon palvelut. Hyvinvointialue muodostuu 22 Keski-Suomen kunnasta. Lisätietoa https://hyvaks.fi/tietoa-hyvinvointialueesta/historiallinen-uudistus

Jokaisessa Keski-Suomen kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema sekä vanhusten hoidon ja palveluasumisen yksikkö. Nykyinen palo-ja pelastusasemien verkosto säilytetään ja jossa sopimuspalokuntien toiminta turvataan.

Keskusta varmistaa lähipalvelut. Valtakunnallinen slogan näissä aluevaaleissa on mielestäni erittäin osuva: "Ei ihan missä sattuu, vaan siellä missä sattuu" .

Hyvää loppuvuotta ja uutta vuotta kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Ajatuksia viimeisen kokouksen jälkeisenä päivänä 22.6.2021

Tiistai 22.6.2021 klo 14:43 - Merja

Useammassa lehdessä jo illalla uutisoitiin, että valtuuston kokous päättyi valtuuston puheenjohtajan kyyneliin. Ei suinkaan onnesta ja liikutuksesta, vaan kyllä se vahvinkin taipuu mustamaalauksen edessä. Eilisen kokouksen seurauksena en lähde tavoittelemaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajuutta enää kolmatta kautta, vaikka oma äänimääräni olikin oman ryhmän toiseksi suurin. Taitaa olla aika vetää henkeä ja päästää itsensä vähän helpommalla poliittisella saralla. Kyllä minullekin varmasti joku luottamuspaikka löytyy.

Tässä alla on viesti, jonka kirjoitin hetki sitten koko valtuustolle ja myös varavaltuutetuille:

Runsaiden kyyneleiden ja huonosti nukutun yön jälkeen tulee mieleen kaikenlaista. Halusin vain eilen päästä pois siitä tilanteesta ja totesin kokouksen päättyneeksi. Tietyt toivotukset jäi tekemättä. Ne on tuossa viestin lopussa.

Olen pahoillani, jos yleistin jossain kohtaa huonon käytöksen perussuomalaisiin. Eilen iso osa perussuomalaisten valtuutetuista osasi kuitenkin käyttäytyä. Koko kevään olen kuitenkin saanut kuulla pääasiassa Kotiahon suusta, mutta muidenkin, tietynlaista tökkimistä ja kyseenalaistamista esimerkiksi puheenvuorojen huomaamattomuudesta. Jos totean keskustelun päättyneeksi ja rullaan omalla näytöllä ylös tehdäkseni sähköisen äänestyksen, niin samaan aikaan joku huutaa, että oli minulla puheenvuoro. Hyvänen aika!! Pyytäkää ne ajoissa ja valmistautukaa kokouksiin!! Luulisi Kotiahonkin oppineen asian ja hyvän kokouskäyttäytymisen pitkän valtuustouran aikana. EIKÖ TEITÄ EDES HÄVETÄ KUINKA KOHTELETTE TOISTA IHMISTÄ???

No ei varmasti, koska ette mielestänne ole tehneet mitään väärää. Tämä on kuin tyypillinen esimerkki koulukiusaamisesta. 1-3 kiusaa koko kevään ja toiset kuuntelee sujuvasti vierestä eli hyväksyy toiminnan hiljentymisellään. Jossain kohtaa kiusatun mitta tulee täyteen ja seuraukset olivat eilen minun kiusatun osalta  havaittavissa. Voin kertoa, että itku on vieläkin tosi herkässä. Olen pitänyt itseäni vahvana, mutta kyllä se vahvinkin joskus näemmä murtuu, kun tarpeeksi ärsytetään. Ehkä se olikin tämän perussuomalaisten ajojahdin tavoite ja voitte onnitella itseänne yhden henkilön täydellisestä murskaamisesta. On vaan todella ikävää olla itse se ajojahdin kohde ja henkisesti murskattu henkilö.

Jatkossa muun porukan täytyy pistää kuriin tämmöiset ärsyttäjät. Tosin ei se etäkokouksessa ole niin helppoa, kun pitää samaan aikaan kuunnella eikä ehdi sitä mikkiä avata, kun tilanne tulee niin nopeasti päälle.

ISO KIITOS kaikille teille, jotka laitoitte minulle jo eilen tai tänään viestiä. Ne todellakin ovat olleet tarpeen. Ehkä minäkin tästä vielä nousen, mutta juuri nyt ei siltä tunnu. Onneksi on kuitenkin kesä ja ehdin parannella oikeaa kättäni perjantain leikkauksen jälkeen ja toivottavasti ajatella muutakin kuin valtuuston asioita.

Hyvää kesää ja pysytään terveinä ja pinnalla!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: murskattu, kiusattu, kesä

Oma puhe valtuuston kokouksen aluksi 21.6.2021

Tiistai 22.6.2021 klo 14:30 - Merja

Arvon valtuutetut, viranhaltijat, YouTube katsojat ja –kuuntelijat,

Tänään on pian päättyvän valtuustokauden viimeinen kaupunginvaltuuston kokous. Haluan kiittää teitä, joille tämä on viimeinen kokous kaupunginvaltuutettuna. Kiitos siitä panoksesta, jonka olette Jämsän eteen tehneet. Onnea myös uudelleen valituille sekä uusille valtuutetuille. Tässä vuosien saatossa on tullut tutuksi se tosiasia, että yhteisiä asioita ei hoideta rahan takia, vaan rakkaudesta lajiin. Lämmin kiitos myös viranhaltijoille hyvästä yhteistyöstä.

Tämä valtuustokausi alkoi sähköisen kokousjärjestelmän opettelulla lukemalla esityslistoja tietokoneen ruudulta paperipinojen sijaan. Alkuun puheenvuorot pyydettiin normaalisti kättä nostamalla ja äänestykset suoritettiin perinteisesti nimenhuudolla. Jo ensimmäisen syksyn jälkeen, tarkalleen 5.3.2018 kokouksessa puheenvuorot pyydettiin ensimmäistä kertaa sähköisen kokousjärjestelmän kautta. Samana vuonna otettiin käyttöön myös sähköinen äänestäminen. Se on nopeuttanut äänestämisiä melkoisesti. Samoin vastaesitykset on kirjattu järjestelmään juuri sellaisina kuin pitääkin. Aivan kaikilta se ei vielä kolmen vuoden harjoittelunkaan jälkeen ole sujunut ongelmitta.

Olen saanut olla puheenjohtajana kaikissa 23 kokouksessa mitä meillä on tällä valtuustokaudella tähän mennessä ollut. Tämä kokous tulee olemaan se 24. Yhden kokouksen olen vetänyt omasta pirtistä oman koronakaranteenin takia ja muissa kokouksissa olen ollut aina samassa tilassa kokouksen sihteerin kanssa. Olen saanut kehuja ja positiivista palautetta tavasta vetää kokouksia, lehmän hermoistani sekä tekniikan hallitsemisesta. Omasta mielestänikin olen onnistunut. Jokaiselle valtuutetulle pitää antaa puheenvuoro kokouksessa, vaikka tietäisin hänen toistavan samaa asiaa kuin edellisetkin puhujat. Välillä on hyvä muistaa se kysymys, että mitä lisäarvoa juuri se oma puheenvuoro tuo päätettävissä olevaan asiaan. Toisten kunnioittaminen ja hyvät käytöstavat pitäisi olla itsestään selviä kaupunginvaltuuston kokouksissa valtuutettujen keskuudessa.

Useampaan kertaan tällä valtuustokaudella olen kuullut lauseen: ”Meiltä puuttuu poliittinen johtajuus”. Mitä on poliittinen johtajuus? Poliittisia johtajia kunnassa ovat valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat. He omalla toiminnallaan vaikuttavat kunnan avoimeen ja vuorovaikutukselliseen toimintakulttuuriin ja luottamuksen ilmapiiriin.

Hyvälle poliittiselle johtajalle löytää netin syövereistä useampiakin ominaisuuksia: rehellisyys, myötätunto, korkea moraali, suoraselkäisyys, itseluottamus, joustavuus, hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot ym.

Omaamalla edellä lueteltuja ominaisuuksia, monien muiden ominaisuuksien ja taitojen lisäksi, kykenee poliittinen johtaja kunnioittamaan erilaisia näkemyksiä, analysoimaan ongelmia sekä löytämään niihin parhaat mahdolliset ratkaisut. Nämä ratkaisut eivät välttämättä perustu niinkään puolueuskollisuuteen, vaan ratkaisuja tehdessään johtaja ottaa erityisesti huomioon ne asiat, jotka ovat tärkeitä hänen johtamalleen yhteisölle, olkoon sitten kyseessä kunta, kuntayhteisö tai valtio.

Poliittisen johtajuuden voi yhtäältä nähdä selkeänä poliittisena vastuunottona, ideologisina linjauksina ja strategisena roolina ja toisaalta joissain tilanteissa myös strategisuuden puutteena tai tapauskohtaisena päätöksentekotapana.

Minun tapanani ei ole ollut asioiden jääräpäinen vieminen johonkin suuntaan päätöksentekoa ajatellen. Päätöksenteko vaatii kuitenkin sitä yhteistä keskustelua, josta sitten löydetään ne kompromissit. Monet asiat vaikuttavat siltä, että ne tuodaan valtuustolle valmiiksi päätettyinä. Jo ensimmäisellä valtuustokaudellani noin 12 vuotta sitten huomasin, että todellinen vaikuttaminen asioihin onnistuu parhaiten lautakuntatasolla. Lautakunnat ovat ns. asiantuntijalautakuntia, joissa on paras osaaminen kyseisen hallinnonalan asioihin. Kaupunginvaltuuston päätettävinä onkin useimmiten niitä isoja linjauksia eikä niitä lillukan varsia. Toisaalta vaaditaan keskustelua, mutta silti joillain on taipumus lukita oma näkökantansa jo ennen kuin keskustelu on alkanut ja valmistellut taustatiedot kaikkien käytössä.

Jos kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla on valtaa, niin on myöskin vastuuta. Vaikka voisin olettaa, että aikuiset osaisivat käyttäytyä toisiaan kohtaan hyvin, niin toisinaan yhdessä hyväksymämme eettiset ohjeet ovat unohtuneet ja minä olen joutunut olemaan se ikävä henkilö, joka muistuttaa niiden noudattamisesta ja joka joutuu turvautumaan kuntalain pykäliin, jotta asiat saadaan oikenemaan. Jotta en olisi yksinvaltias, tehtäviä on jaettu. Ja kun tehtäviä on jaettu esimerkiksi valtuustoryhmien puheenjohtajien neuvoteltavaksi, tulee heidän kantaa vastuunsa mm. siitä, että viesti menee omissa porukoissa perille.

Kukaan meistä ei ole täydellinen, en minäkään. Välillä minusta kuitenkin tuntuu siltä, että minun sanomisistani etsimällä etsitään niitä virheitä ja yhdessä päätettyjä ikäviä asioita laitetaan minun syykseni, vaikka minä olen vain se viestintuoja, joka joutuu asian sanomaan ääneen tai kirjoittamaan sen julkisesti asemani mukaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä edellisen kaupunginjohtajan eroon johtanut aloite. Kirjoitin someen sen mitä ryhmäpuheenjohtajat päättivät. Se ei todellakaan ollut minun oma päätökseni kenelle aloitteesta kerrottiin ja kenelle ei. Silti saan kuulla asiasta sen saman tarinan edelleen, jossa minun suuhuni laitetaan ne sanat, joita en ole sanonut. Hyvänä vertauksena luotettavuudesta kertoo se, että luotettavalle henkilölle uskallat antaa kotisi avaimet. Voisitko juuri sinä valtuutettu antaa kotiavaimesi kenelle tahansa toiselle tässä samassa valtuustossa istuvalle?

Voin jakaa tämän kahdeksan vuotta eli kaksi kautta kaupunginvaltuuston puheenjohtajana kahtia. En suinkaan puoliksi, vaan 6+2. Ensimmäiset kuusi vuotta sain toimia Jämsän parhaaksi hyvällä mielellä. Viimeiset kaksi vuotta olen enemmänkin ollut kuin syytettyjen penkillä odottamassa, että milloin minusta tehdään seuraava rienaava video youtubeen tai milloin saan seuraavat syytökset niskaani asiasta, joka ei ole ollut yksin minun päätettävissäni. Mustamaalaus minua kohtaan on ollut jatkuvaa. Kun yhden kerran puolustaudut omalla nimellä, niin syyttäviä sormia on vastassa ainakin kymmenen nimimerkin takaa uudestaan. Siltikään en tunnista itseäni niistä syytöksistä, joita minua kohtaan esitetään.

Kyllä se vahvinkin taipuu sellaisen mustamaalauksen edessä, oli sitten kyseessä nimimerkki tai julkinen kirjoitus tai video. En yhtään ihmettele miksi politiikan eli yhteisten asioiden kiinnostavuus on laimentunut kuntalaisten keskuudessa. Kuka kumma haluaa julkiseksi sylkykupiksi valtuuston puheenjohtajana, kun mukavampaakin elämää voisi elää. Ja seuraavaksi joku sanoisi, että kyllä julkisessa asemassa olevan henkilön pitää kestää enemmän. Pitää paikkansa, mutta kuinka paljon enemmän? Minne ovat kadonneet inhimillisyys, toisten kunnioitus ja hyvät käytöstavat?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mustamaalaus, kokous, päätöksenteko

KIITOS!!

Tiistai 15.6.2021 klo 22:52 - Merja

Sunnuntain 13.6.2021 vaalien ääntenlaskennassa sain yhteensä 166 ääntä! Wau, se on hieno äänimäärä. Tosin tarkastuslaskennan tulos vahvistetaan vasta huomenna, joten tuo numero voi vielä muuttua, mutta toivottavasti suuruusluokka pysyy samana. En kuitenkaan ollut Keskustan ääniharava, vaan selkeä kakkonen. Omat toiveeni luottamuspaikasta eivät välttämättä toteudu ensimmäisenä.

Keskustan ja Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa tunnelma oli hyvä ja odottava, koska jännitettävää riitti. Jokaisen oma äänimäärä jännitti, mutta osaa jännitti myös se mikä on Keskustan ja Kristillisdemokraattien vaaliliiton yhteinen äänimäärä, ja säilytetäänkö sillä toiseksi suurimman ryhmän asema.

SDP:llä oli perinteisesti suurin äänimäärä ja he saivat 12 valtuustopaikkaa. Meidän vaaliliittomme äänimäärä oli toiseksi suurin ja se tuo meille 7+1 valtuustopaikkaa. Perussuomalaiset olivat kolmanneksi suurin ryhmä 8 valtuutetulla, mutta heidän äänimääränsä on pienempi kuin meidän vaaliliittomme. Uusi Suunta ja Kokoomus saivat molemmat 5 valtuustopaikkaa, Vasemmisto 3 ja Vihreät kaksi valtuustopaikkaa.

Jo vaali-iltana Pekka Kataja julisti Perussuomalaisten olevan toiseksi suurin puolue. Kuntavaaleissa ehdokkaita saavat vaalilain mukaan asettaa puolueet, vaaliliitot ja yhteislistat. Nämä ovat kaikki samalla viivalla myös tulosta katsottaessa. Tampereella näissä vaaleissa juuri vaaliliitto (kok+rkp) vie voiton eikä yksi puolue, joten sama periaate ja laki on voimassa koko Suomessa.

Ryhmäpuheenjohtajien ryhmässä on sovittu aiemmin keväällä juuri Katajan ehdotuksesta, että suurin ryhmä saa valita ensin ottaako hallituksen vai valtuuston puheenjohtajuuden ja toiseksi suurin ryhmä saa valita seuraavana. Tästä asiasta vielä Jyrki Niittymaa muistutti kirjallisesti ryhmäpuheenjohtajia 21.5.2021. Hän käytti sanaa ryhmä. Minulla on kyseinen viesti tallessa. Miksi siis saman puolueen edustaja onkin vaihtamassa sovitussa periaatteessa ryhmän puolueeksi?

Vastavoimat jylläävät ainakin Jämsän Seudun nettisivulla asian tiimoilta kirjoitettujen juttujen kommenteissa. Kirjoita yksi kommentti omalla nimelläsi, niin sinulle varmasti vastaa ainakin viisi henkilöä nimimerkkien takaa ja varmasti kommentit dissaavat juuri sitä omalla nimellä kirjoittavaa. Ikävää. Eikä tee mieli käydä keskustelua sitä kautta.

Muistan edellisten vaalien jälkeiset paikkaneuvottelut ja niissä käydyt väännöt. Miksi ei vaan voida kunnioittaa vaalin tulosta ja jakaa paikat sen mukaisesti? Sen sijaan pitää tehdä teknisiä vaaliliittoja, jotta varmasti saataisiin enemmän paikkoja kuin mitä vaalin tulos muuten toisi mukanaan. Nämä väännöt taas alkavat ehkä ensi viikolla. Se siitä kesälomasta.

Hyvän vaalituloksen jälkeen olen kuitenkin alkanut miettiä yhteisten asioiden hoitamisen mielekkyyttä, kun hyvän rakentavan keskustelun sijaan onkin vastassa niitä tarinoita, joissa minusta on tehty se kiusaaja ja toisia eriarvoisesti kohteleva akka. Voisihan sitä kai elää helpompaakin elämää ja tehdä asioita vain itselleen sekä niille kaikkein lähimmille... Tätä pohdintaa käyn omassa päässäni näin luottamuspaikkaneuvottelujen alla. Saas nähdä mihin lopputulokseen päädyn.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, kiitos, valtuutettu, vääntö

Kolme päivää vaaleihin on ...

Torstai 10.6.2021 klo 13:13 - Merja 51

Ihan tulee mieleen se joululaulu, kun vaan vaihtaa joulun tilalle vaalit. Vaalien siirtämisen myötä tuntuu kuin vaaleihin olisi valmistauduttu tosi pitkän aikaa ja itse vaalipäivä tuntuu olevan pitkällä edessä. Eipä enää kuitenkaan.

Kampanjoinnin viimeinen päivä on lauantaina, ja tiedän silloin useamman ehdokkaita asettaneen ryhmän olevan Jämsän torilla. Meillä Keskusta Jämsällä on tarjolla muurinpohjalettuja. Tarjolla on myös keittoa ja loimukohta sekä lettuja toisessakin pisteessä, joten päivän lounaan saa melkein koottua näistä ruokalajeista. Kahvia ja mehua on varmaan useammallakin. Hyvässä hengessä asiasta on sovittu ryhmien kesken ja iloisen kamnajamielen vallitessa kannustamme toinen toisiamme hyvään vaalitulokseen.

Jännityksellä odotan omaa vaalitulosta. Lehdessä olen mainostanut ja muutenkin ollut kiitettävästi esillä. Se jää nähtäväksi olenko edelleen onnistunut vakuuttamaan omat äänestäjäni, että minua vielä tarvitaan poliittisessa päätöksenteossa. Omia postikortteja teetätin. Niitä ovat omat läheiseni jakaneet postilaatikoihin ja on niitä vielä minulla itsellänikin mukana lauantaina torilla sekä perjantaina Keskusta Jämsän Vaalituvalla. Olen Vaalituvalla paikalla siis perjantaina klo 16-19 ja lauantaina Jämsän torilla klo 9-11. Tervetuloa kahville ja juttusille!!

Harmittaa nämä koronarajoitukset, kun ei ole pystytty olemaan torilla eikä varsinkaan Jämsän muissa taajamissa. Olemme noudattaneet puolueen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sekä Aluehallintoviraston ohjeistusta. Keskusta Jämsän ehdokkaista iso osa on työelämässä mukana, joten sekin rajoittaa omalta osaltaan aikatauluja.

Jännityksellä odotan myös koko Jämsän vaalitulosta. Kolmannes jämsäläisistä on jo äänestänyt ennakkoon, joten heillä on ehkäpä ollut äänestettävä ehdokas jo valmiiksi päätettynä. Kaksi kolmannesta ei ole vielä äänestänyt, joten heihin ehkä voi vielä vaikuttaa. Sunnuntai-iltana selviää säilyykö valtuustoryhmien koot ja järjestys suunnilleen samanlaisina kuin tälläkin kaudella vai tuleeko muutoksia. Minun henkilökohtaisen asemani ratkaisee Keskustan saaman kokonaisäänimäärä ja että ollaanko edelleen se toiseksi suurin ryhmä sekä henkilökohtainen äänimäärä omassa ryhmässä toisiin nähden.

Muistakaa käydä äänestämässä vaalipäivänä 13.6.2021, jos ette vielä ole ääntänne käyttäneet!!

Muitakin voi äänestää, mutta miksi :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, ehdokas, 51, kampanja

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vastaa

Torstai 3.6.2021 klo 18:13 - Merja

Tässä alla vastineeni, joka julkaistiin Jämsän Seudun verkkopalvelussa 1.6.2021.

Kaupunginvaltuutettu Pekka Laaksonen arvosteli Jämsän Seudun verkkopalveluun 31.5.2021 ilmestyneessä mielipidekirjoituksessaan toimintaani puheenjohtajana kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.5.2021 osin totuuden vastaisesti.

Kaupunginvaltuusto on käyttänyt sähköistä kokousjärjestelmää koko tämän valtuustokauden eli 1.6.2017 alkaen. Puheenvuorot on pyydetty kokousjärjestelmän kautta vuoden 2018 alusta alkaen, joten käytänteen pitäisi olla tuttua kaikille valtuutetuille. Kuitenkin valtuutettu Paakkanen (vas) onnistui laittamaan puheenvuoropyynnön väärän pykälän kohdalle vielä toukokuussa 2021. Koska puheenvuoropyyntöjä ei enää näkynyt Laajan hyvinvointikertomuksen kohdalla järjestelmässä ja olin jo päättänyt keskustelun, niin en enää myöntänyt Paakkasen suullisesti ilmoittamaa puheenvuoropyyntöä. Tämä tapahtui vain kerran viime kokouksen aikana.

Kuntalain 102§ mukaan ”Puheenjohtaja johtaa asioiden käsittelyä ja pitää huolta järjestyksestä toimielimen kokouksessa.” Jotta kokoukset menisivät sujuvasti eteenpäin, on luotu tietyt ohjeet mm. siihen miten puheenvuorot pyydetään ja miten vastaesitykset kirjataan. Näitä ohjeita tulisi kaikkien noudattaa, ja puheenjohtajana minulla on velvollisuus pitää järjestyksestä huolta.

Lisäksi Kuntalain 102§ toisen momentin mukaan ”Toimielimen jäsenellä on puheoikeus käsiteltävänä olevassa asiassa. Jäsenen on puheessaan pysyttävä asiassa. Jos puhuja poikkeaa asiasta, puheenjohtajan on kehotettava häntä palaamaan asiaan.” Valtuutettu Niittymaa (ps) aloitti puheenvuoron kerraten 27.5.2019 valtuuston kokouksen tapahtumia. Tämän tunnisti useampikin valtuutettu (mm. Esko Järvenpää (ps) Facebook-kirjoituksessaan 31.5.2021). Niittymaan puheenvuoro ei mitenkään liittynyt pykälässä käsiteltävään asiaan eli Tilapäisen valiokunnan loppuraporttiin (kaupunginhallituksen luottamukseen liittyen). Sähköisessä kokouksessa oiva keino puheenvuoron keskeyttämiseksi on mikrofonin mykistys. Minua on kehotettu tähän useammankin kerran ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun sitä tapaa käytin valtuuston kokousta johtaessani. Valtuutettu Niittymaa sitten jatkoi puheenvuoroaan pysyen pykälään liittyvässä asiassa minun keskeytykseni jälkeen.

Jämsän kaupungin hallintosäännössä 110 § on säädetty puheenvuorojen pituudesta kaupunginvaltuuston kokouksissa. ”Kokouksen kulun turvaamiseksi puheenjohtajalla on oikeus yksittäisessä asiassa rajoittaa valtuutettujen puheenvuorojen pituutta siten, että ryhmäpuheenvuoro voi kestää enintään 10 minuuttia ja muu puheenvuoro 3 minuuttia.” Valtuutettu Kataja (ps) ylitti ryhmäpuheenvuorossaan tämän 10 minuutin ajan, vaikka häntä varoitin noin 15 s ennen ajan päättymistä. Mykistin hänen mikrofoninsa ajan tultua täyteen.

Olen tarkistanut tilapäisen valiokunnan puheenjohtajan, valtuutettu Suosaaren (kesk) puheenvuoron sisällön ja voin todeta, että hän siteerasi puheenvuorossaan sekä tilapäisen valiokunnan julkista loppuraporttia että Jämsän Seudun verkkosivulla 19.5.2021 ollutta toimitettua juttua.

EU-tasolla säädetty saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö sitoo myös Jämsän kaupunkia. Viranomaisen eli Jämsän kaupungin verkkosivuilla julkaistujen videoiden ja äänilähetysten pitää noudattaa saavutettavuusvaatimuksia 23. syyskuuta 2020 alkaen. Tällä hetkellä Jämsän kaupungilla ei ole resursseja tekstittää valtuuston kokouksia, joten siksi ne joudutaan poistamaan verkkosivuilta. Onhan se tietysti arvokysymys haluaako kaupunginvaltuusto laittaa lisää resursseja tekstitykseen vaiko mieluummin Jämsän kaupungin asukkaiden palveluihin.

Merja Lahtinen, kesk

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto, kuntalaki, kokous

Vaalinumero 51

Tiistai 25.5.2021 klo 22:27 - Merja

Jopas oli mielenkiintoinen yhteensattuma!!

Jämsän kaupungin keskusvaalilautakunta arpoi 14.5.2021 ehdokkaille numerot. Minä sain numeron 51. Se on myös ikäni tällä hetkellä.

Siis äänestä:   51 Merja Lahtinen 51v

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ikä, numero

Valtuuston kokouksesta 24.5.2021

Tiistai 25.5.2021 klo 22:17 - Merja

Eilen 24.5.2021 oli se kaupunginvaltuuston kokous, jossa päätettiin mm. kaupunginhallituksen erottamisesta. Tilapäinen valiokunta kuuli henkilöitä ennen omaa päätösehdotustaan valtuustolle. Minäkin olin yksi kuulluista ja vieläpä ensimmäisten joukossa 19.4.2021. Kerroin hallituksen työskentelystä omasta näkökulmastani, koska minulla on valtuuston puheenjohtajana vain puhe-ja läsnäolo-oikeus kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kuntalain mukaan yksittäistä hallituksen jäsentä ei voi erottaa, vaan koko toimielin pitää erottaa ja sitten valita uusi toimielin. Tilapäinen valiokunta esitti valtuustolle kaupunginhallituksen eroa ja pitkien keskustelujen sekä äänestyksen jälkeen kaupunginvaltuusto päätti erottaa kaupunginhallituksen.

Minua ei yleensä valtuuston kokouksen vetäminen jännitä, mutta eilen minua jännitti. Kaksi viimeistä pykälää eli tilapäisen valiokunnan ehdotus sekä uuden kaupunginhallituksen mahdollinen valinta aiheuttivat jännityksen. Olin lukenut pykälätekstit huolellisesti, mutta silti keskustelun aikana sanoin yhden lauseen huolimattomasti liittyen yksimieliseen päätökseen, kun en huomannut tilapäisen valiokunnan kahta eri kokousta ja kahta eri päätöstä. Tilapäinen valiokunta oli äänestänyt loppuraportista ja vasta seuraavassa kokouksessa se oli päättänyt loppuraportin pohjalta neljäkohtaisen päätösesityksen valtuustolle.

Nostan käteni ylös virheen merkiksi. Sanoin eilen kokouksessa, että kun ei ole jätetty eriäviä mielipiteitä on kyseessä yksimielinen päätös. Se ei pidä paikkaansa. Yksimielinen päätös tarkoittaa sitä, että vastaesityksiä ei ole tehty lainkaan. Tilapäinen valiokunta oli äänestänyt 10.5.2021 kokouksessaan, mutta 18.5. kokouksessa päätös oli tehty yksimielisesti, ja tämä minun ajatukseni sekoitti siinä tilanteessa.

Nämä sanomiseni oli eräs nimeltä mainitsematon varavaltuutettu tehnyt videoksi ja jakanut omalta Youtube-tililtään useammalle some-tilille. Video saa minut näyttämään taas erittäin huonossa valossa, mutta eipä minulla taida olla vaihtoehtoja. Poliitikon kun pitää sietää enemmän kuin tavallisten kuntalaisten, mutta missä menee raja?

Varavaltuutettu peräänkuuluttaa yhteistyötä, mutta eipä hänen aikaansaamansa videot ainakaan osoita sitä yhteistyökykyä. Ehkä hän haluaa tarkoituksella tarttua toisten tekemiin virheisiin, kun ei muuten pysty asia-argumenteilla keskustelemaan.

Kokonaisuutena eilisen kokouksen vetäminen sujui kuitenkin hyvin vaikeista asioista huolimatta, mutta minua solvaava video vei sitten onnistumisen ilon pois. No, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.

Iloa eiliseen päivään toi kuitenkin minulle luovutettu Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristi, jonka Tasavallan Presidentti myönsi minulle 6.12.2020.

4 kommenttia . Avainsanat: kaupunginvaltuusto, tilapäinen valiokunta, virhe

Valtuusto päätti

Perjantai 9.4.2021 klo 15:50 - Merja

Kaupunginvaltuusto kokoontui eilen 8.4.2021 ennen virallista kokousta suljettuun iltakouluun. Tilapäisen valiokunnan perustamiseen liittyviä perusteita ja kannanottoja puolesta sekä vastaan käytiin melko hyvässä hengessä. Olinkin mielessäni toivonut, että kunpa keskustelu olisi asiallista eikä mentäisi henkilökohtaisuuksiin. Joidenkin puheenvuoroista oli aistittavissa se toive, että kertokaa nyt jotain yksityiskohtia (jotta niitä päästäisiin sitten ehkä somessa levittelemään). Ei työyhteisöissäkään kaikkia asioita kerrota kaikille, jos jotain epäselvyyksiä on tapahtunut.

Valtuuston kokous sujui myös asiallisesti keskustellen, ja kokoustekniikkakin toimi loistavasti. Tilapäisen valiokunnan perustaminen keskustelutti valtuutettuja vajaan tunnin ajan. Kannanottoja tuli edelleen puolesta ja vastaan. Olin itse tilapäisen valiokunnan perustamisen puolesta. Tilapäinen valiokunta tutkii onko kaupunginhallitus todellakin menettänyt valtuuston luottamuksen. Kaikki asiat eivät todellakaan ole julkisia, varsinkin kun osa keskusteluista on ollut suljetuissa kokouksissa esimerkiksi kaupunginhallituksen kokouksissa.

Annetaan tilapäisen valiokunnan tehdä rauhassa työnsä. Toki henkilökohtainen toiveeni on, että valiokunta saisi esityksensä valtuustolle valmiiksi viimeistään toukokuun aikana. Sitten valtuusto kokoontuu ja saa kenties ehdotuksena, että kaupunginhallitukselle myönnetään ero ja valitaan uusi kaupunginhallitus. Ehdotus voi tosin olla myös se, että hallituksella on edelleen valtuuston luottamus eikä hallitusta tarvitse erottaa. Odotellaan...

Uusi valtuustokausi alkaa 1.8.2021. Uuden valtuuston ensimmäinen kokous on joskus elokuussa. Siinä kokouksessa valitaan valtuustolle uusi puheenjohtajisto, uusi kaupunginhallitus sekä lautakunnat. Nämä asiat valmistelee valtuustolle vanha kaupunginhallitus, joten siihen asti kaupunginhallituksen (joko nykyisen tai vielä tänä keväänä valittavan) toimikausi jatkuu.

Josko tämä viikonloppu sujuisi vähemmän poliittisissa merkeissä Veteraanipäivän 27.4. tervehdystä valmistellessa ja matikan kokeita korjatessa... Hyvää viikonloppua kaikille lukijoille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginvaltuusto, tilapäinen valiokunta

Kaupungin johto

Maanantai 5.4.2021 klo 20:04 - Merja

Edellisen tekstini jälkeen onkin ehtinyt tapahtua paljon.

Kaupunginjohtaja jäi pitkälle virkavapaalle ja virkavapaan syyksi hän itse ilmoitti uupumuksen. Kaupunginjohtaja aloitti Jämsässä 1.1.2020 ja vajaan 15 kuukauden jälkeen hän jää virkavapaalle. Ulkoisia paineita on viimeisen vuoden aikana aiheuttaneet korona ja Kaipola. Koronan osalta on täytynyt tehdä tiettyjä viranomaispäätöksiä esimerkiksi kaupungin liikuntatilojen suhteen. Kaupunginhallitus on delegoinut näiden asioiden päätäntävallan kaupunginjohtajalle. Delegointi on ollut oikea, koska kaupunginjohtaja pystyy tekemään päätökset paljon sujuvammin kuin kaupunginhallitus, jonka koolle kutsumisessa on omat sääntönsä.

Ulkoisten paineiden lisäksi kaupunginjohtajalle on tullut myös sisäistä painetta luottamushenkilöiden toimesta. Kaupunginjohtaja vastaa kuitenkin kaupungin operatiivisesta johdosta. Kaupunginjohtajan lisäksi hallintojohtaja on jäänyt pitkälle virkavapaalle. Jotta enempää pidempiä virkavapaita ei tulisi, kaupunginhallitus päätti viime kokouksessaan 29.3.2021 esittää valtuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista kaupunginhallituksen eron myöntämiseksi. Kaupunginhallitus edustaa kuntaa työnantajana ja vastaa henkilöstöpolitiikasta. Tässä työssä ei olla onnistuttu niin hyvin kuin pitäisi, koska kaupungin työtekijät eivät tunne oloaan turvalliseksi.

Tässä suora lainaus kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Potin mielipidekirjoituksesta Jämsän Seutuun:

"Lopullinen niitti oli kuitenkin ammattijärjestöjen yhteinen kannanotto, jonka viesti oli karua luettavaa:

”Me Jämsän kaupungin ammattijärjestöjen pääluottamusmiehet, jotka edustamme työntekijöitä ja viranhaltijoita, vaadimme, että työnantajan on työsuojelun ja –turvallisuuden nimissä kyseisten lakien velvoittamana tehtävä kaikki ne päätökset ja käytännön toimet, joilla turvataan kaupungin työntekijöiden ja viranhaltijoiden työkyky, terveys ja toimintakyky.

Jokaisen työntekijän ja viranhaltijan on voitava tehdä työhönsä ja virkaansa kuuluvat tehtävät niin, että kukaan ei joudu minkäänlaisen epäasiallisen kohtelun, uhkailun, ynnä muun sellaisen kohteeksi.

Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että työn kuormittavuus on kohtuullista.

Työnantajan on päätettävä, mitä asiantilan korjaamiseksi tehdään ja millä keinoin suunnitelmat pannaan käytännössä täytäntöön.”"

Olen keskustellut asiasta paljonkin pääasiassa puheenjohtajiston kanssa. Alunperin valtuustokauden piti vaihtua 1.6.2021. Olinkin maaliskuun alussa vielä sitä mieltä, että odotellaan tämä valtuustokausi loppuun, kun luottamushenkilöt vaihtuvat jonkin verran joka tapauksessa, jos se sitten helpottaisi. MUTTA toisin kävi. Valtuustokausi vaihtuu vasta 1.8.2021, kaksi johtavaa viranhaltijaa jäi virkavapaalle ja ammattijärjestöt laativat kannanoton. Jotain on pakko tehdä ja tämä oli se ratkaisu, jolla ehkä saadaan muutoksia aikaan.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu to 8.4.2021 päättämään perustetaanko tilapäinen valiokunta vai ei tutkimaan kaupunginhallituksen eronpyyntöä tarkemmin. Perustaminen vaatii valtuuston yksinkertaisen enemmistön.Jos enemmistöä ei tule, niin asian käsittely loppuu siihen.

Jos tilapäinen valiokunta perustetaan, niin se tutkii asian ja esittää sitten huhtikuun lopussa tai toukokuussa kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että onko kaupunginhallitukselle myönnettävä ero vai ei. Valtuusto päättää kaupungihallituksen erosta yksinkertaisella enemmistöllä.

On sanottu, että Jämsän mainekuva kärsii tästä episodista. Mainekuva on jo kärsinyt, koska esimerkiksi Jämsän kaupungin elinvoimatoimialalle ei ole hakijoita avoimiin virkoihin, koska juuri siihen toimialaan on kohdistunut epäasiallinen käytös luottamushenkilöiden toimesta. Tämäkin viesti kiirii asiantuntijoiden ja mahdollisten hakijoiden keskuudessa. Harmillista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaupunginjohtaja, kaupunginhallitus

Neljättä kertaa ehdolle

Perjantai 5.3.2021 klo 21:58 - Merja

Olen asettunut neljättä kertaa ehdolle kuntavaaleihin. Politiikka eli yhteisiin asioihin vaikuttaminen tuntuu edelleen mukavalta harrastukselta, ja tunnen saaneeni jotain aikaiseksikin.

Melkein kaksi valtuustokautta valtuuston puheenjohtajana on tuonut minulle lisää verkostoja ja tunnen, että minun sanomisillani on jotain painoarvoakin. Olen aina ollut ahkera omissa tekemisissäni ja joulun alla sain vahvistuksen sille, että kyllä tätä tekemistä yhteisen hyvän eteen osaa joku arvostaakin. Tasavallan presidentti myönsi minulle Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin. Sen sai viime joulukuussa minun lisäkseni 398 ansioitunutta suomalaista. Tosin ansioristiä ei ole vielä minulle luovutettu.

Jämsän kaupungin uusi kaupunginjohtaja Hanna Helaste aloitti työssään 1.1.2020. Sain olla mukana haastattelemassa häntä. Kaupunginvaltuusto valitsikin hänet yksimielisesti kaupunkimme johtoon. Kaupunginjohtajalla on ollut varmasti täysin erilainen ensimmäisen työvuosi Jämsässä kuin mitä saattoi vuoden alussa ajatella, koska korona ja Kaipola. Kaupunginjohtaja on selvinnyt työssään erittäin hyvin. Kiitos ja jaksamista edelleen! Annan hänelle täyden tukeni.

Koronan takia opetukseni lukiolaisille muuttui etäopetukseksi suoraan kotoa. Koronan takia maaliskuinen  kaupunginvaltuuston kokous peruttiin, ja kesäkuussa oli kaupunginvaltuuston hybridikokous. Osa valtuutetuista oli paikalla lukion liikuntasalissa ja osa oli etäyhteyksien päässä. Marras- ja joulukuussa 2020 kaupunginvaltuusto kokoontui täysin etänä.

Etäopetuksen haltuunottamisessa kaikki opettajat ottivat varmasti digikolmiloikan maaliskuussa 2020. Kaupunginvaltuutetut ottivat myös aikamoisen digiloikan. Kaupunginvaltuuston etänä kokoustaminen onnistui puheenjohtajan näkökulmasta hyvin jo viime syksynä. Tietokoneen vähäinen käyttö näkyy joillakin valtuutetuilla vähemmän sujuvana etäkokoustamisena. Valtuutetuilla pitää kuitenkin olla tietokoneellaan auki sekä sähköinen kokous että Teams-etäyhteysohjelma ja hallita ne molemmat. Hallitsen etäkokouksen vetämisen mielestäni hyvin ja olenkin saanut asiasta tunnustusta mm. kokouksen seuraajilta.

Etäkokoukset jatkuvat myös tänäkin vuonna. Lähikokouksia on oppinut kaipaamaan, koska poliittinen toiminta on muutakin kuin puheita. Se on myös ilmeitä, eleitä ja kehonkieltä sekä muutakin jutustelua kokoustauoilla. Mitä isommalla tasolla liikutaan, sitä tärkeämpään rooliin nousee kokousten tauoilla oleva aika ja kanssakäyminen silloin.

Täytin viime vuonna 50 ja ehdin juhlia syntymäpäivääni vielä ennen ensimmäisiä koronarajoituksia maaliskuussa. Juhlat olivat minun näköiseni, ja olen onnellinen kaikista ystävistäni. Muutamat eivät uskaltaneet tulla maaliskuussa juhlimaan kanssani, joten heidän kanssaan nostamme maljaa myöhemmin koronarajoitusten jälkeen edelleen hyvin säilyneelle keski-ikäiselle naiselle :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, korona, valtuusto

Uudet kotisivut!

Perjantai 5.3.2021 klo 17:09 - Merja

Kotisivut menivät uusiksi sopivasti näin seuraavien kuntavaalien alla. Perustin sivut aikoinaan syksyllä 2008, kun lähdin ensimmäistä kertaa ehdolle kunnallisvaaleihin. Kunnallisvaalitkin muuttuivat kuntavaaleiksi tässä vuosien kuluessa.

Alkuun kirjoitin blogia enemmänkin, mutta poliittisten kiireiden lisääntyessä kirjoittaminen väheni pikku hiljaa minimiin. Täytyy herätellä tämäkin kirjoittaminen uudelleen niin sanotusti henkiin. Eihän niiden tekstien niin pitkiä tarvitsisi olla. Lyhyemmät olisi parempia.

Tätä perheenäitiä odottaa nyt ruuanlaitto lapsille, joten kirjoittelen tänään enemmän jotain ajatuksiani näin hiihtoloman lopuksi.

2 kommenttia .