Blogin arkisto

Suomi24-kirjoitus 27.12.2008

 

SUMMA SUMMARUM KYLÄKOULUTAISTOSTA

 
Eli kaiken kaikkiaan miten tähän tilanteeseen kyläkoulujen välillä on tultu.

Lopputuloksesta ei voi vielä puhua mitään, koska kaupunginvaltuusto päättää alakoulujen kouluverkosta kokouksessaan 29.12.2008. Joulun pyhien aikaan on ollut aikaa rauhoittua ja pohtia asioita itsekseen ilman tietokoneen avaamista. Jos olisin kirjoittanut tämän ennen joulua, teksti olisi ollut purevampaa.

Normaaliaikataululla asioita valmistellaan lautakunnissa. Nyt asioiden valmistelu on tapahtunut mediassa ja ennen kaikkea kabineteissa. Olkoon tämä oma panokseni asioiden valmisteluun ennen valtuuston kokousta.

Minulle uudelle valtuutetulle tämä on ollut aikamoinen joulukuu. Olen saanut kokea valtataistelua ja poliittista peliä näin lyhyessä ajassa. Huh! Kuten Saksan ensimmäinen kansleri Otto von Bismarck on joskus sanonut: ”Jos pidät politiikasta ja makkarasta, älä ota selville miten ne on tehty.”

Eräs henkilö sanoi minulle 15.12.2008, että olihan tämä kyläkoulujen lakkautus nähtävissä jo kesällä kouluverkkoselvityksen valmistumisen myötä. Kyllä, päättäminen kyläkoulujen lakkauttamisesta joo, mutta minkä kyläkoulujen, se onkin eri asia. Luulin kaikkien kyläkoulujen olevan samalla tavalla liipasimella, mutta toisin kävi. Luulo ei tosiaan ole tiedon väärtti. Tämä kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen päätösesitys kun ei mene minkään kouluverkkoselvityksen vaihtoehdon mukaan. Kouluverkkoselvitys liitteineen löytyy Jämsän kaupungin nettisivuilta osoitteessa: http://www.jamsa.fi/ajankohtaista/uutiset_ja_tiedotteet/2008/kouluverkkoselvitys_jamsa_-_jamsankoski_2008.html .

Kuntalaistapaamisessa to 20.11. kuulin kuinka nykyinen kaupunginhallituksen jäsen sanoi kaikille läsnä olevilla, että nytkin suunnitellaan neljän kyläkoulun lakkauttamista. Tuumasin, että nytkö tämä alkaa ja että millähän aikataululla. Olin hämmästynyt. Samana iltana sain kuulla, että Alhojärvellä on su 30.11. tilaisuus koulun tilanteesta ja meitä partalalaisia pyydettiin myös mukaan. Tiesin ison osan perheistä olevan samana päivänä 30.11. samaan kellonaikaan paikallisen pvy:n pikkujouluissa, mutta lupasin levittää sanaa, josko joku pääsisi paikalle. 20.11. minulta kysyttiin myös yhteistyötä Partalan ja Alhon väen kesken. En voinut sitä yksin luvata, koska asiaa oli kysyttävä isommalta joukolta.

Olin samalla viikolla vielä yhteydessä Partalan koulun johtajaopettajaan ja olimme yhdessä sitä mieltä, että koska emme olleet nähneet mitään esitystä, niin ei kannata vielä kovin suurta ääntä pitää asiasta, jota ei tiedetä olevan olemassakaan.

Ke 3.12. olin kaupunginjohtajan pitämässä tiedotustilaisuudessa keskustan valtuutetuille ja varavaltuutetuille, jossa esiteltiin vielä salaista säästötarjotinta. Näin joulukuun lopulla voin sanoa nähneeni siellä alakoulujen lakkauttamisten osalta kouluverkkoselvityksen vaihtoehdon 3: 2010 Alho, Lahti ja Partala, 2012 Ruotsula. Kyseenalaistin lakkauttamisvuoden 2010 vuorokurssien takia.

Alhojärvellä taidettiin jotain tietää tai erittäin hyvin aavistaa, sillä Alhojärven väki ei aikaillut yhtään, sillä jo seuraavalla viikolla Vekkarissa ja Keskisuomalaisessa oli juttu Alhojärven koulusta ja kylästä. To 4.12. Vekkarissa ilmestyi yleisöosastokirjoitus, jossa luki, että eteläisessä Jämsässä on myös tilaus yhteiselle lähikoululle Arvaja-Hassi-Alhojärvi-Partala akselilla. Siis Partalan koululaisille järjesteltiin jo koulupaikkoja ennen kuin vanhempiin oltiin oltu paremmin yhteydessä.

Su 7.12. pidimme Partalassa palaverin kaupungin mahdollisista säästötoimenpiteistä koskien kouluverkkoa. Kutsu oli lähetetty kaikille Partalan koulun oppilaiden vanhemmille. Tilaisuudessa keskustelimme Alhojärven väen yhteistyötarjouksesta sekä koulun tulevaisuudesta. Useampi paikallaolija oli lukenut Vekkarissa olleen yleisöosastokirjoituksen ja vaikka esitin kirjoittajan anteeksipyynnön tilaisuudessa, niin silti paikallaolijat olivat yksimielisiä siitä, että pyrimme kaikkien kyläkoulujen kanssa yhteistyöhön, ei pelkästään Alhojärven väen kanssa. Kaikki paikallaolijat haluavat lastensa jatkavan koulunkäyntiään Partalan koulun lakkautuksen jälkeen pysyvässä koulussa Jokivarressa. Sovimme seuraavan palaverin pidettäväksi su 14.12.

Kävin samana iltana 7.12. kertomassa tämän tiedon Alhojärven koululla kokoontuneelle ryhmälle. Ryhmä suunnitteli esittää koulupäätöksen pöydällejättöä valtuuston kokouksessa. Tämä toteutettaisiin paperilla, jonka mahdollisimman moni valtuutettu allekirjoittaisi jo ennen hallituksen kokousta. Ryhmä jäi suunnittelemaan sanamuotoa, kun lähdin kotiin.

Ke 10.12. Lahden koululla oli tilaisuus heidän koulunsa tilanteesta. Lahden koulun väki ei lähtenyt kaikkien kyläkoulujen kanssa yhteistyöhön. Soitin asian samana iltana Alhojärven ryhmän henkilölle. Kysyin samalla ovatko he saaneet lapun aikaiseksi ja tarjosin apuani, että voin myös kierrättää sitä valtuutettujen keskuudessa allekirjoituksien saamiseksi. Tähän en saanut kunnon vastausta.

To 11.12. päiväkodin parkkipaikalla kuuli toiselta ryhmän jäseneltä, että lappu oli jo toimitettu eteenpäin. Täh! Ei se siis ainakaan kai ollut pöydällejättämisen esitys.

Pe 12.12. Partalan (ja Ruotsulan) koulun oppilaiden mukana tuli kotiin lappu, jossa tiedotettiin tiedotus- ja kuulemistilaisuudesta koskien koulujen lakkauttamista. Lapun toimittamistapa oli törkeä. Lappu olisi voinut olla edes suljetussa kirjekuoressa eikä suoraan koululaisten luettavana. Samana iltapäivänä oli sovittu palaveri kaupungintalolla virkamiesten ja Alhojärven porukan kesken. Minä olin myös saanut kutsun ko palaveriin, jossa oli tarkoitus kysyä tarkemmin koulujen remonttikustannuksista. Olin erittäin tuohtunut jo palaveriin mennessä lapusta johtuen. Palaveri oli asiallinen, vaikka partalalaisia syytettiin siitä, ettemme voineet lähteä Alhojärven kanssa yhteistyöhön. Ennen poistumistani palaverista kysyin vielä Alhojärven ryhmältä, että mitä he olivat tehneet, että Alhojärven koulu ei ole lakkautettavien koulujen listalla. Ryhmä totesi, että ei me mitään olla tehty.

La 13.12. saimme lukea kuulutuksen kuulemistilaisuudesta sekä tietoja tulevista säästöistä paikallislehdestä. Minä valtuutettuna en ollut saanut mitään paperilla, vaan olin samalla tavalla lehtitietojen varassa kuin muutkin kuntalaiset.

Su 14.12. Partalan vanhempien palaverissa keskustelimme tulevasta kuulemistilaisuudesta ja lakkautusesityksestä.

Ma 15.12. keskustan väellä oli oma palaveri kaupunginjohtajan säästöesitykseen liittyen ja siinä tilaisuudessa sain ensimmäistä kertaa käsiini paperin, jossa oli säästöistä hieman tarkemmin. Samassa tilaisuudessa Alhojärven edustajat olivat hyväksymässä kaupunginjohtajan esitystä ja minä kyseenalaistin sen. Sain myös taas Alhojärven väen haukut päälleni, kun partalalaiset eivät voineet lähteä yhteistyöhön.

Ke 17.12. kuulemistilaisuudessa esitimme hämmästyksemme lakkautusesityksestä ja pyysimme perusteluja esitykselle. Perusteluja emme saaneet. Edelleen vahvistui se käsitys, että lakkautettavien koulujen nimet on ”vedetty hatusta”. Esityksen tehneet olisivat voineet edes vaivautua keksimään sopivat perustelut juuri näille nimille. Tiedotus- ja kuulemistilaisuus loppui klo 21, jonka jälkeen menimme kotiin kirjoittamaan mielipidettämme koulun lakkauttamisesta. Mielipidehän piti jättää seuraavan päivän klo 12 mennessä.

To 18.12 klo 13 alkoi hallituksen kokous, jonka yhteydessä hallituksen jäsenille jaettiin kaikki mielipiteet skannattuina sekä kuulemistilaisuuden muistio. Olikohan hallituksen jäsenillä aikaa lukea koko 25-sivuinen paperinippu ennen alakoulujen kouluverkkoasian päättämistä? Epäilen, että ei ollut.

Pe 19.12. noin klo 16 sain käsiini valtuuston kokouksen esityslistan, josta käy ilmi, että kaupunginhallitus oli hyväksynyt kaupunginjohtajan esityksen. Siis kuulemistilaisuuden annilla oli vain media-arvoa, päätökseen se ei ainakaan vaikuttanut. Vuorokurssijärjestelmä koskee kaikkia kyläkouluja ja sen mukaan paras lakkauttamisvuosi on pariton. Tämä on sanottuna myös kouluverkkoselvityksessä 2008 sivulla 32. Kaupunginjohtaja oli ymmärtänyt tämän asian vasta ke 17.12. aamupäivällä puheluni aikana. Näin hän sanoi julkisesti kuulemistilaisuudessa saman päivän iltana 17.12.

La 20.12. sain kuulla, että edellisillan pikkujouluissa Alhon mms-talolla oli julkisesti sanottu, että työryhmä pystyi vaikuttamaan ettei Alhojärven koulu ole nyt lakkautettavien koulujen listalla. Miksi minulle valehdeltiin 12.12.?

Nyt elämme päivää 27.12. ja tätä asiaa on mietitty enemmän tai vähemmän 5 viikkoa ja 2 päivää. Jo kahden päivän päästä kaupunginvaltuusto päättää alakoulujen kouluverkosta. Eli aikaa ehtii kulua 5 viikkoa ja neljä päivää ensimmäisestä huhusta lopullisen päätöksen tekoon. Onpa nopeaa tahtia!!